Povratak prirodi postaje životni stil sve više ljudi. Bilje, samoniklo i kultivirano, osim u prehrambenoj, sve više se upotrebljava u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Proizvodi prirodnog porijekla su sve češći u ljekarnama i trgovinama zdravom hranom. Biljke mogu poslužiti za pripremu raznih ljekovitih pripravaka poput ljekovitih čajeva i tinktura koji su i najdjelotvorniji.

Tinktura – kako ju pripremiti?

Tinktura predstavlja alkoholno-vodenu iscrpinu biljke i mnogo su jače i koncentriranije od čaja. Najčešće se rade s alkoholom (70 %- tni etanol) jer on najbolje izvlači ljekovita svojstva iz biljaka i najduže ih čuva.

Nekako općenita receptura za pripremanje tinkture bi bila u omjeru 1:5 što znači da se u staklenoj boci 10 g biljnog materijala prelije s 50 ml 70 %- tnog alkohola. Biljna tinktura treba odstajati tri tjedna prije no što se procijedi kroz gazu i filter papir. Čuva se na hladnom mjestu u tamnoj staklenoj boci zaštićena od svjetlosti.

U praksi se tinktura često pripremaju korištenjem domaće rakije ili votke (obično sadrže 40 % alkohola). Lako se koriste, miješaju se s malo vode, čaja, soka ili se pak kapaju na kocku šećera.

Umjesto alkoholom, tinktura se može pripremiti i s biljnim glicerinom. Glicerin je djelotvorniji od vode, ali manje djelotvoran od alkohola. Slatkog i ugodnog je okusa te ima blago umirujuće i zacjeljujuće djelovanje. Tinkture na bazi glicerina, tzv. gliceriti, obično se pripremaju jednako kao tinkture na bazi alkohola, ali se uzima 1 dio vode na 2 dijela glicerina. No, imaju kraće djelovanje.

Infuzi, dekokti i vodeni macerati poznati su pod zajedničkim nazivom čaj i namijenjeni su za unutarnju upotrebu. Uljni macerati poznati su kao ulja i namijenjeni su za vanjsku upotrebu. Infuz je vodeni ekstrakt namijenjen za unutarnju upotrebu. Priprema se od mekanih dijelova biljke (listovi i cvjetovi). Suha ili svježa biljka se prelije kipućom vodom. Nakon 10 do 15 minuta infuz je spreman za konzumiranje. Dekokt je vodeni ekstrakt namijenjen za unutarnju upotrebu. Priprema se od tvrđih dijelova biljke (korijen i stabljika). Suha ili svježa biljka se kuha tijekom 10 do 15 minuta, potom procijedi i dekokt je spreman za konzumiranje.

Macerati

Vodom se maceriraju biljne vrste bogate sluzima i tako nastaju vodeni macerati. Velika žlica biljnog materijala (2 – 5 g) prelije se s 200 ml hladne vode i ostavi odstajati minimalno sat vremena. Macerat se procijedi i pije bez zagrijavanja.

Uljni macerati – za pripremu se koristi biljno ulje koje je hladno prešano i nerafinirano. Iscrpljuju se biljni sastojci koji su dobro topivi u lipofilnim otapalima, a mogu se pripremati od suhe i / ili svježe biljke. Usitnjena biljka se prelije biljnim uljem (bademovo, suncokretovo, maslinovo, sezamovo) i ostavi da odstoji tri tjedna. Otprilike ide 100 ml ulja na 10 g biljnog materijala (1:10). Nakon maceriranja od tri tjedna, macerat se dobro procijedi i čuva na hladnom mjestu u tamnoj boci zaštićen od svjetlosti.

Važno je napomenuti da iako određena biljka ima djelovanje koje bi moglo biti blagotvorno kod pojedinih tegoba, moguće je da ne odgovara vašoj ukupnoj konstituciji ili pak može biti kontraindicirana za lijekove koje uzimate. Uvijek se savjetujte sa stručnim savjetnicima, tj. herbalistima i svojim liječnikom.

U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:

Tinktura od gospine trave

Kako se priprema tinktura pasiflore?

Čaj i tinktura od divizme

Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu

Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata

Tinktura od češnjaka

Čaj od peršina – kako ga pripremiti?

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja

Tinktura od koprive protiv opadanja kose

Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek

Tinktura od kadulje

Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita

Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj

AUTORI:

izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko

dr. sc. Monika Vidak

Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u ZagrebuZnanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja