Pasiflora (Passiflora incarnata L.) je višegodišnja penjačica kod koje se koristi cijeli nadzemni dio biljke. Samonikla je u istočnim i južnim dijelovima Sjeverne Amerike, a kao ukrasna biljka raširena je po cijelom svijetu. Tinktura pasiflore i infuz pasiflore primjenjuju se kod najčešćih problema modernoga užurbanog života: nervoze, nemira, nesanice. Također, i kod težih poremećaja kao što su anksioznost i ovisnosti svih vrsta.

tinktura od pasiflore
Pasiflora

U kemijskom sastavu ističu se flavonoidi, uglavnom šećerni spojevi luteolina i apigenina. Ima izraženo sinergijsko djelovanje s drugim biljkama: s hmeljem u slučaju pojačanog nemira i nesanice; s gospinom travom kod upale živaca te s glogom za povišeni krvni tlak i srčane palpitacije.

Infuz pasiflore: 2 – 3 grama suhog lista pasiflore preliti s 200 ml kipuće vode, ostaviti do odstoji 10 minuta i procijediti. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Tinktura pasiflore: jedan dio suhe biljke prelije se s osam dijelova 45 do 60 % etanola. Pije se u dozi od 40 kapi u 1 dcl vode tri puta na dan.

Iako pasiflora pokazuje znatno manju interakciju s lijekovima, za razliku od gospine trave, ipak je potrebno konzultirati stručnu osobu koja poznaje farmakologiju, kako pasiflore tako i lijekova koji djeluju na živčani sustav.

U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:

Tinktura od gospine trave

Čaj i tinktura od divizme

Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu

Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata

Tinktura od češnjaka

Čaj od peršina – kako ga pripremiti?

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja

Tinktura od koprive protiv opadanja kose

Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek

Tinktura od kadulje

Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita

Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj

AUTORI:

izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko

dr. sc. Monika Vidak

Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje