Pasiflora (Passiflora incarnata L.) je višegodišnja penjačica kod koje se koristi cijeli nadzemni dio biljke. Samonikla je u istočnim i južnim dijelovima Sjeverne Amerike, a kao ukrasna biljka raširena je po cijelom svijetu. Tinktura pasiflore i infuz pasiflore primjenjuju se kod najčešćih problema modernoga užurbanog života: nervoze, nemira, nesanice. Također, i kod težih poremećaja kao što su anksioznost i ovisnosti svih vrsta.

tinktura od pasiflore
Pasiflora

U kemijskom sastavu ističu se flavonoidi, uglavnom šećerni spojevi luteolina i apigenina. Ima izraženo sinergijsko djelovanje s drugim biljkama: s hmeljem u slučaju pojačanog nemira i nesanice; s gospinom travom kod upale živaca te s glogom za povišeni krvni tlak i srčane palpitacije.

Infuz pasiflore: 2 – 3 grama suhog lista pasiflore preliti s 200 ml kipuće vode, ostaviti do odstoji 10 minuta i procijediti. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Tinktura pasiflore: jedan dio suhe biljke prelije se s osam dijelova 45 do 60 % etanola. Pije se u dozi od 40 kapi u 1 dcl vode tri puta na dan.

Iako pasiflora pokazuje znatno manju interakciju s lijekovima, za razliku od gospine trave, ipak je potrebno konzultirati stručnu osobu koja poznaje farmakologiju, kako pasiflore tako i lijekova koji djeluju na živčani sustav.

U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:

Tinktura od gospine trave

Čaj i tinktura od divizme

Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu

Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata

Tinktura od češnjaka

Čaj od peršina – kako ga pripremiti?

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja

Tinktura od koprive protiv opadanja kose

Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek

Tinktura od kadulje

Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita

Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj

AUTORI:

izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko

dr. sc. Monika Vidak

Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja