Kukuruz (Zea mays L.) je jednogodišnja kultivirana biljka porijeklom iz Srednje Amerike. Cvatnja se proteže od lipnja do kolovoza. Kukuruzna svila je ljekoviti dio biljke te je jako cijenjena u narodnoj medicini. Najpoznatiji njen pripravak je čaj od kukuruzne svile.

Sadrži mnoge bioaktivne spojeve kao što su bjelančevine, vitamini, ugljikohidrati, kalcij, kalij, natrij, magnezij, steroidi, alkaloidi, saponin, tanini, flavonoidi i drugi fenolni spojevi s blagotvornim učincima na ljudsko zdravlje. Djeluje kao diuretik, antiseptik, urikozurik, antioksidans i antidepresiv. Također, pomaže i kao sredstvo za mršavljenje, kod stvaranja kamenca, kod upale bubrega, mjehura, stvaranja edema, gihta, reume i visokog krvnog tlaka. Pomaže i kod problema s prostatom, kod noćnog mokrenja djece i starijih ljudi. Kod svih tih bolesti se uzima svaka dva do tri sata jedna velika žlica čaja. Kukuruzna svila treba biti skroz osušena te se ne smije dugo skladištiti jer gubi svojstva.

Čaj od kukuruzne svile: vrhom puna čajna žličica suhe kukuruzne svile se prelije s 250 ml kipuće vode. Ostavi se da kratko odstoji, procijedi te se ne sladi.

U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:

Tinktura od gospine trave

Kako se priprema tinktura pasiflore?

Čaj i tinktura od divizme

Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu

Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata

Tinktura od češnjaka

Čaj od peršina – kako ga pripremiti?

Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja

Tinktura od koprive protiv opadanja kose

Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek

Tinktura od kadulje

Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita

Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj

AUTORI:

izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko

dr. sc. Monika Vidak

Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u ZagrebuZnanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja