Kadulja (Salvia officinalis L.) je višegodišnja razgranata vrlo aromatična biljka svojstvenog mirisa. Može je se naći na kamenitom tlu u priobalju i po otocima iako i na kontinentalnom dijelu gotova svaka kuća ima posađenu barem jednu biljku kadulje u vrtu ili cvjetnjaku. Od ljekovitih priravaka koristi se tinktura od kadulje i čaj od kadulje.

Sadrži eterično ulje, flavonoide, alkaloide, tanine, smole, organske kiseline, vitamine B, terpene, fenole te je njezino ljekovito djelovanje bilo poznato još u antička vremena. Koristi se kod probavnih smetnji, kod nedovoljnog lučenja želučane kiseline, proljeva i nadimanja, pročišćuje krv, smanjuje pretjerano znojenje, koristi se kod liječenja kožnih oštećenja koja sporo zacjeljuju. Koristi za ispiranje i grgljanje upaljene usne šupljine, prilikom upale zubnog mesa, parodontoze, ždrijela, protiv gingivitisa i angine. Koristi se u obliku čaja, ekstrakta i tinkture, ali se svježe samljeveno lišće može staviti na mjesto uboda insekata, a koristi se i kao začin.

Čaj od kadulje: čajnu žličicu osušenog lista kadulje preliti s 250 ml kipuće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti.

tinktura od kadulje i čaj od kadulje
Tinktura od kadulje

Tinktura od kadulje: do pola napuniti staklenku s nasjeckanim listovima kadulje te ih zaliti hladno prešanim uljem. Zatvorenu staklenku staviti na sunce te je svakodnevno protresti, a nakon mjesec dana macerat procijediti u drugu staklenku te ga čuvati na hladnom mjestu.

U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:

Tinktura od gospine trave

Kako se priprema tinktura pasiflore?

Čaj i tinktura od divizme

Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu

Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata

Tinktura od češnjaka

Čaj od peršina – kako ga pripremiti?

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja

Tinktura od koprive protiv opadanja kose

Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek

Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita

Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj

AUTORI:

izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko

dr. sc. Monika Vidak

Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u ZagrebuZnanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja