Kopriva (Urtica dioica L.) se već jako dugo koristi u narodnoj medicini, a u novije vrijeme i u homeopatiji. Cijela biljka koprive je ljekovita, a najčešće se koriste zelen i sjeme. Od pripravaka, najčešće se koriste tinktura od koprive i čaj od koprive.

Biljka koprive sadrži niz ljekovitih tvari kao što su flavonoidi, fenolkarboksilne kiseline, aminokiseline, tanini, amini, karotinoidi, enzimi, polisaharidi, klorofil a i b, steroli. Za njenu ljekovitost se odgovornima smatraju vitamini (C, A, B, K) i minerali (kalcij, željezo, natrij, kalij, sumpor, mangan, magnezij, fosfor). Opće je poznato da pomaže kod anemije. Točnije, kopriva je biljka koja sudjeluje u čišćenju, ali ujedno i u tvorbi krvi. Kopriva sprječava stvaranje bubrežnog i mokraćnog pijeska. Ona snižava šećer u krvi, pomaže kod niskog krvnog tlaka, ekcema, pospješuje probavu, smanjuje osjetljivost na prehlade i alergije. Pomaže kod izlučivanja mokraće te pomaže kod niza drugih oboljenja. Djeluje kao diuretik, homeostatik, antireumatik te protiv proljeva. Preventivno je dobro piti jednu šalicu čaja dnevno. Izuzetno je dobra za obnovu kose kao voda za pranje kose u kojoj se prokuha svježi list i/ili korijen koprive. Odlična je i kao tinktura od korijena koprive za masažu vlasišta.

Čaj od koprive: jednu punu čajnu žličicu koprive preliti s 250 ml kipuće vode; ostaviti da kratko odstoji, procijediti i piti u gutljajima.

Tinktura od koprive: nasjeckani svježi ili suhi list koprive staviti u staklenku te do vrha staklenke naliti rakiju te promiješati. Ako je list svjež, staviti ga do 3/4 staklenke, a suhog do pola staklenke. Držati na hladnom i tamnom mjestu te svakih nekoliko dana promiješati. Ostaviti tako od 15 pa do 40 dana, ovisno koliko jaku tinkturu trebate. Nakon toga procijediti i preliti u tamnu bočicu. 15 do 20 kapi tinkture se nakapa u 1 dcl vode i pije tri puta dnevno. U slučaju problema s opadanjem kose, nekoliko puta tjedno nekoliko kapi tinkture se umasira u vlasište i nakon nekoliko minuta se ispere.

Koprive za pranje kose: 4-5 punih šaka svježe ili suhe koprive staviti u 5 litara hladne vode te lagano zagrijavati do vrenja. Ostaviti da odstoji 5 minuta te koristiti za pranje ili ispiranje kose.

U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:

Tinktura od gospine trave

Kako se priprema tinktura pasiflore?

Čaj i tinktura od divizme

Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu

Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata

Tinktura od češnjaka

Čaj od peršina – kako ga pripremiti?

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja

Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek

Tinktura od kadulje

Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita

Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj

AUTORI:

izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko

dr. sc. Monika Vidak

Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u ZagrebuZnanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja