Zanima me postoji li, s obzirom na nestabilne cijene goriva, kakva drobilica koja je na baterije ili na neki drugi pogon?

ODGOVOR

Uspjeli smo pronaći proizvođača koji je razvio potpuno električnu drobilicu i sjeckalicu za granje, drvo i sitni otpad; RABAUD XYLOCHIP 150 E. Drobilica je pogonjena litij-ion / željezo-fosfat baterijom, a tehnologija je ista kakva se koristi za električne automobile. S obzirom na gospodarski i okolišni kontekst, on omogućuje zamjenu spornog toplinskog motora. Sa svojih 13 kW, ova drobilica i sjeckalica omogućava održavanje zelene površine. Praktična je za upotrebu na gospodarstvu, a kombinira prednost bežične električne energije s litij-ionskom snagom. Baterija je izrađena po strogim specifikacijama te stroj može raditi neprekidno 5 sati bez punjenja. Ista se može puniti u bilo kojoj uobičajenoj utičnici od 220 V. Napuni se za 7 sati ili u stanici za punjenje za otprilike 1 sat.

Tijekom procesa punjenja stroj može nastaviti raditi. Litij-ionska baterija za drobilicu ima radni vijek od oko 2 000 ciklusa punjenja/pražnjenja ( jedan ciklus je potpuno punjenje / pražnjenje (0 do 100 %). Te se baterije ne mogu zamijeniti. Imaju isti ,,vijek korištenja’’ kao i sam stroj; rade na niskom naponu od samo 48 V. Električna energija je ekološki prihvatljiva energija. Za razliku od toplinskih motora, nema emisije CO2. XYLOCHIP 150 E proizvodi malu buku i bez ispušnih plinova omogućuje ugodne radne uvjete. S rotorom 5 u 1 možete odabrati nož, čekić ili mješovito funkcioniranje s promjerom drva do 150 mm. Težina stroja je 749, 00 kg, razvija transportnu brzinu do 130 km/h.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakRazmnožavanje lovora
Sljedeći članakGnojidba stočnog graška
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.