Zbog čega kod kiseljenja mlijeka stalno ima mjehura i čudne je konzistencije (razvlači se), a analiza mlijeka pokazuje kako je riječ o prvoj klasi. Ne mogu napraviti svježi sir, u čemu je problem?
Prema onome što ste naveli može se zaključiti da se radi o naknadnoj kontaminaciji mlijeka, s obzirom da je analizom potvrđeno da se radi o 1. razredu mlijeka u kojem ukupan broj mikroorganizama ne smije iznositi više od 100.000/ml mlijeka. Uzročnici naknadne kontaminacije u mlijeko dospijevaju iz okoline (fekalije, staja, zemlja, zrak, voda), s nečiste mljekarske opreme (muzni uređaj, posuđe) ili preko osoba koje manipuliraju s mlijekom nakon mužnje. Proizvodnja plinova, odnosno „kipljenje“ mlijeka posljedica je djelovanja koliformnih bakterija koje potječu iz okoline, a koliko su štetne po zdravlje čovjeka govori to da je jedan od predstavnika bakterija iz roda Escherichia. Sluzavost mlijeka, odnosno gruša također nastaje djelovanjem bakterija iz okoline, a glavni predstavnici su bakterije iz roda Pseudomonas za koje je svojstveno da rastu na temperaturama hlađenja mlijeka od 2-4 (8) °C. Preporuka je: voditi računa o higijenskim postupcima tijekom i nakon mužnje, održavati higijenske uvjete pranjem, dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom za to propisanim sredstvima.

dr.sc. Lasta IVANČIĆ

Prethodni članakKako spriječiti obitelj da proda zemlju?
Sljedeći članakKoju bijelu sortu loze posaditi u Ljubaču kod Ražanaca i kako ju tretirati zaštitnim sredstvima?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.