Je li ostatak komine nakon pečenja rakije pogodan za kompostiranje i za što se još može koristiti?
Ostatak od komine nakon pečenja rakije može se koristiti za kompostiranje, ali i za rasipanje po tlu uz prethodnu neutralizaciju. Ta komina u određenim omjerima sadrži više alkohole i ulja te ju je moguće koristiti ako se prethodno neutralizira kalcijevim karbonatom. Kalcijev karbonat (CaCo3) je raširen u prirodi i nalazi se u obliku vapnenca, mramora i krede. Samljeven u fini prah može se kupiti u trgovinama, primjerice Agrocal. Neutralizacija se postiže miješanjem 100 kg komine nakon pečenja rakije s 200-300 g kalcijeva karbonata. Nakon neutralizacije poželjno je provjeriti pH vrijednost komine, a željene vrijednosti su 6,8-7. Kominu nakon pečenja rakije moguće je i kompostirati. Kompostiranju treba pristupiti prema „sendvič metodi“: sloj biljnih ostataka, voda, sloj komine, tanki sloj kalcijeva karbonata radi neutralizacije, ako postoji mogućnost sloj stajskog gnoja, sloj biljnih ostataka, voda … i tako redom dok se ne potroši sav pripremljeni materijal. Tako složenu kompostnu hrpu treba prekriti biljnim ili tekstilnim materijalom. Od biljnog materijala dobro je koristiti slamu, sijeno, stabljike kukuruzinca i sl., dok se od tekstilnih mogu koristiti geotekstilni materijali. Oni propuštaju kišu u kompostnu hrpu i time čuvaju vlagu, a ne dopuštaju isparavanje iz kompostne hrpe. Nakon određenog vremena, 4-6 mjeseci, kompostnu hrpu je potrebno prevrnuti kako bi se enzmatski procesi odigrali u cjelokupnom kompostiranom materijalu. Već nakon 12 mjeseci komina nakon pečenja rakije uz pomoć mikroorganizama pretvorit će se u fini kompost koji se može raspodijeliti po tlu ili oko biljaka.

mr. sc. Marija ŠEVAR

Prethodni članakPrenošenje OPG-a i plaćanje poreza
Sljedeći članakLička janjetina 20-ti hrvatski proizvod registriran na EU razini
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.