Smije li se poklopac (ili plastična folija na kaci) u tijeku vrenja skidati i eventualno promiješati ako se zaustavi proces vrenja ili se otvaranjem poklopca remeti nešto u cijelom postupku, jer u tom slučaju ponovno uvodimo kisik u bačvu, što smo ovim postupkom htjeli izbjeći?


Dok god postoji glukoze oko stanica kvasca, oni fermentiraju šećer (glukozu) u etilni alkohol i ugljični dioksid. Međutim, ako se oko stanica kvasca nalazi alkohol, oni njega uzimaju za hranu i ugibaju. Time se postiže dvostruka šteta. Kao prvo, prinos u alkoholu je manji, a kao drugo gubimo slanice kvasca.


Da bi se ovo izbjeglo, trebamo otvoriti poklopac i promiješati kominu oko četiri puta (u prosjeku svaki tjedan fermentacije) i to velikom drvenom kuhačom. Ne morate se brinuti za kisik jer uglijčni dioksid se nalazi u komini, pa se njezinim miješanjem oslobađa. Osim toga, ako pravilno ukomljavate, onda ostavite oko 15% prostora prazno iznad komine. Bitno je samo da se miješanje brzo napravi i poslije svakog miješanja poklopac zatvori. Kada se poklopac zatvori, ugljični dioksid će brzo napuniti prazan prostor iznad komine bez obzira na to vidjeli Vi to ili ne na kanti vode (mjehurići).

Prethodni članakKome se obratiti zbog sljevanja vode iz grabe u konobu?
Sljedeći članakSadnja oraha blizu međe i uklanjanje grana
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.