Prošle godine prvi puta sam posadila batat i urod je bio izvrstan pošto sam kupila sadnice. Kako da sama uzgojim sadnice?
Idealno tlo za uzgoj batata bi trebalo biti blago kisele reakcije, a najbolje će uspijevati na dobro dreniranim, lakšim tlima. Može se razmnožavati sjemenom (najčešće u oplemenjivačke svrhe), reznicama (u krajevima sa konstantnom temperaturom iznad 20oC) i izbojima dobivenim iz spavajućih pupova korijena. Najbolje ćete batat razmnožiti vegetativno – presadnicama iz izdanka korijena. Postupak uzgoja presadnica počinje izborom zdravih i neoštećenih korijenova, koje se stave u drveni ili plastični sanduk, te se do pola zatrpaju kvalitetnim supstratom i/ili pijeskom. Izbojke biste trebali posaditi u tlo, prekriti s 5 cm tla (supstrat za povrće npr., uz dodatak pijeska), te čuvati u zaštićenom prostoru uz veću vlažnost zraka, te održavati temperaturu oko 25 stupnjeva, ali paziti da ne prijeđe 30 oC. Prvi izbojci spremni su za presađivanje za mjesec do mjesec i pol dana, kada im duljina iznosi oko 20-tak cm. Ukoliko planirate presadnice uzgojiti u kući, kada izbojci budu duljine 10 cm, možete ih pikirati u teglice na ukorjenjivanje, te poslije 15-tak dana one su spremne za sadnju, a bitno je da temperatura tla za sadnju ne bude ispod 10oC. U kontinentalnom dijelu to je uglavnom polovicom svibnja, dok u primorskom dijelu obično bude u drugoj polovici travnja. Batat ne podnosi mraz, stoga je pogodan za sadnju u umjerenoj klimi, gdje se noćne temperature ne smiju spuštati ispod 12oC. Za pravilan razvoj temperature moraju biti od 22-26 stupnjeva C. Obvezno obilno zalijevajte prvi tjedan da presadnice što bolje razviju korijenov sustav, te batat sadite na uzdignute gredice i prekrite PE folijom, kako bi ograničili razvoj korova, čime ćete si znatno olakšati posao.

Ivan STUPNIŠEK, mag.ing.agr.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstalo pitanje br. 102
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 382
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).