Postoji li mogućnost da temeljem zakona, dosjelošću, prenesem vlasništvo u zemljišnim knjigama na svoje ime budući sam u posjedu nekretnine već trideset godina? Tokom svih godina uredno sam plaćao zakupninu i održavao zemljište?
Ako ste za korištenje nekretnine plaćali zakupninu vlasniku ne možete dosjelošću postati vlasnik te nekretnine jer se na vaš međusobni odnos primjenjuju odredbe Zakona o obveznim odnosima koje reguliraju zakup. Ugovorom o zakupu zakupodavac se obavezuje predati zakupniku određenu stvar na korištenje, a zakupnik se obavezuje plaćati mu za to određenu zakupninu. Zakup nik je nakon prestanka zakupa stvar vratiti zakupodavcu. Vlasništvo se na nekretninama dosjelošću samostalnim posjedom te stvari ako posjednik ima zakonom određenu kakvoću i neprekidno trajanje zakonom određeno vrijeme, a posjednik je sposoban da bude vlasnikom stvari. Samostalni posjednik čiji je posjed zakonit, istinit i pošten stječe dosjelošću u vlasništvo stvar protekom 10 godina neprekinutog samostalnog posjedovanja. Samostalni posjednik čiji je posjed barem pošten stječe dosjelošću u vlasništvo nekretninu protekom dvadeset godina neprekinutog samostalnog posjedovanja. Dakle ako je posjed zakonit, istinit i pošten dosjelošću na nekretnini Republike Hrvatske se može postati vlasnikom nakon dvadeset godina, a ako je posjed barem pošten samostalni posjed treba trajati četrdeset godina.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSmrad od životinja, kome se obratiti?
Sljedeći članakMarketing u poljoprivredi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.