Kako provjeriti je li sud u Strasbourgu rješavao moj predmet, što je do sada riješio, te ako ima ozbiljnih propusta vezanih uz rokove rješavanja kome se mogu žaliti?
S obzirom da vaš sudski spor traje 20-ak godina, osim što ste bili u mogućnosti iskoristiti sva prava, mogli ste, između ostalog kad se predmet dugi niz godina nalazio na rješavanju pri Općinskog sudu u gradu u kojem stanujete podnijeti pisani zahtjev neposredno višem sudu, a vezano za podnošenje zahtjeva za isplatu primjerene novčane naknade zbog duljine sudskog spora sukladno odredbama Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava Što se tiče pitanja gdje možete provjeriti u kojem je stadiju sudski postupak pri Europskom sudu za ljudska prava, odnosno da li je uopće navedenom sudu podnesena tužba, upućujemo vas da se obratite navedenom sudu putem kontakt podataka: European Court of Human Rights, Council of Europe, F-67075 Strasbourg cedex, Tel : +33 (0)3 88 41 20 18, Fax : +33 (0)3 88 41 27 30. Također vas alternativno upućujemo na Ured zastupnika Vlade Republike Hrvatske s napomenom da navedeni ured zastupa interese Republike Hrvatske pri Europskim sudom za ljudska prava, a ne pojedinih građana ili gospodarskih subjekata. Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, Dalmatinska 1, 10 000 Zagreb, Tel: 01 4878 100, Fax: 01 4878 111, E-mail: ured@zastupnik-esljp.hr Na pitanje tko snosi odgovornost eventualne pravne posljedice vašeg zastupanja, te nerješavanja vašeg predmeta koji vodi novi odvjetnik, jer je raniji preminuo, pretpostavljam da je novi odvjetnik angažiran od strane Hrvatske odvjetničke komore, pa se u tom slučaju radi o besplatnoj pravnoj pomoći gdje to radi komora za osobe slabijeg imovinskog stanja, prema odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, gdje vi ne plaćate troškove odvjetnika. Stoga vam jedino preostaje da se pismenim putem obratite Hrvatskoj obrtničkoj komori i to samo ako posjedujete dokaze da se po vašem predmetu ne postupa.

Alan VAJDA, mag. iur.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPravni savjeti pitanje br. 515
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 517
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.