Otišao sam u mirovinu 1983. Mirovine su jedno vrijeme bile smanjene, a zatim nam je u ratama vraćen dug. Od sedmog mjeseca 2010. ta mi je mirovina smanjena za 10%, a nisam dobio nikakvo rješenje nego su u obavijesti o mirovini naveli da je mirovina smanjena za 10% prema Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima. Zanima me mogu li dobiti rješenje i imam li na to rješenje pravo žalbe? Izgubio sam i rješenje o mirovini, pa me zanima kome se mogu obratiti radi dostave tog rješenje. Mogu li se žaliti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strassbourgu zbog povrede stečenih prava?
Točno je da su mirovine ostvarene prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju smanjene prema Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima za 10%. Međutim, imate pravo tražiti rješenje o tako određenoj mirovini, a na to rješenje imate pravo i podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana dostave toga rješenja. Rješenje zatražite od Područne službe Zavoda za mirovinsko osiguranje koja vam isplaćuje mirovinu. Žalba se podnosi Zavodu za mirovinsko osiguranje Središnjoj službi u Zagrebu, Mihanovićeva 3. Protiv toga drugostupanjskog rješenja možete podnijeti tužbu Upravnom sudu Hrvatske u Zagrebu u roku od 30 dana od dostave toga rješenja. Za dostavu rješenja o priznanju prava na mirovinu možete se obratiti nadležnoj Područnoj službi mirovinskog osiguranja. Možete se žaliti kao što navodite i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strassbourgu.

Jela Moretti Ivić, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako zaštititi batat od štetnika?
Sljedeći članakDostupnost kapitala u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.