Prije više od 130 godina izvršena je podjela imovine. Tu česticu u naravi koristim po pola i nikada nije bilo problema. Na parceli je malena kućica. Maknuo sam se pola metra od druge parcele, a ostavio sam jedan prozor prema drugoj parceli.

Sad sam kućicu htio legalizirati, no u postupku je utvrđeno da je moja strana u katastru pola strane uža, a susjedova šira, iako česticu u naravi koristimo jednako te sam prozor morao zazidati. Svi su se raselili i nije mi poznato je li itko od vlasnika ili nasljednika živ i ne dolaze više od 30 godina. Nemam nikakav dokument, pa me zanima kako bih to mogao riješiti jer u suprotnom ne mogu otvoriti prozor?

ODGOVOR

Pojedinačnim ispravnim postupkom ispravljaju se zemljišnoknjižni upisi. Opravdani razlog za vođenje pojedinačnog ispravnog postupka postoji kad je ispravom učinjeno vjerojatnim da nekoj osobi pripada pravo koje nije u njezinu korist upisano i zbog čijeg bi upisa trebalo ispraviti određene zemljišnoknjižne upise.

Postupak se pokreće u općinskom sudu na području kojega se nalazi nekretnina na prijedlog osobe koja ima pravni interes. Osim pojedinačnog ispravnog postupka postoje i druge vrste postupaka, a odabir postupka ovisi o podacima upisanim u zemljišnim knjigama i katastru te stvarnom stanju. Možete se savjetovati s odvjetnikom, odvjetnik će na temelju podataka iz zemljišnih knjiga i katastra, na temelju podataka/dokumenata kojima raspolažete, predložiti daljnje postupanje, a može vas i zastupati u takvom postupku.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPisanje oporuke pisaćim strojem
Sljedeći članakDozvola za rušenje stabala
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.