Zanimaju me trave koje povećavaju kiselost tla koje bi tada bilo pogodnije za sadnju borovnice, i u kojem omjeru ih posijati na površini od 4 ha?
Koliko je poznato za naše uvjete nema trava koje zakiseljuju tlo, a ono što je istina da se trave mogu sijati na kisela tla jer je većina travnih vrsta tolerantna na kiselost tla (ako pH nije ekstremno nizak). Za borovnice, kupine i ostale kulture koje trebaju kiselo tlo obično se navozi šumsko tlo koje je kiselo, ili kiseli treset. Možete malčirati kiselim sadržajem (borove iglice, kiseli treset ili piljevina crnogorice), ili nekim od sredstava za zakiseljavanje tla, npr. Biopon koji možete nabaviti u svim opskrbljenijim poljoljekarnama i vrtnim centrima.

prof.dr.sc. Josip LETO

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakZaštita bilja pitanje br. 34
Sljedeći članakVrt pitanje br. 35
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.