Zanima me kako suzbiti žilogriz u nasadu trešnje jer sam proizvodnju bazirao na eko načelima, te me zanima koja su sredstva dozvoljena za tretiranje istog? Čitao sam o Nemastaru, da li je on dozvoljen u ekološkoj proizvodnji?


Suzbijanje žilogriza nije jednostavno, bilo da je riječ o konvencionalnoj, integriranoj ili ekološkoj proizvodnji. U ekološkoj proizvodnji dopuštena je uporaba svih sredstava za zaštitu bilja na osnovi mikroorganizama – sredstava koja sadrže nematode, gljive, bakterije ili viruse. U svijetu su postignuti obećavajući rezultati u suzbijanju brojnih štetnika entomopatogenim nematodama, često i znatno bolji nego s kemijskim insekticidima. Smatra se da entomopatogene nematode mogu pružiti učinkovitu zaštitu od žilogriza.

Na žilogriza su dobro djelovanje pokazala sredstva na osnovi nematoda Steinernema feltiae, S. carpocapsae (Nemastar®) i Heterorhabditis bacteriophora, ili na osnovi gljiva Beauveria bassiana i Metarhizium anisopliae. Osim zalijevanja takvim pripravcima, žilogriz se suzbija sakupljanjem odraslih kukaca, hvatanjem u posude s voćnim sokom, okopavanjem oko stabla, čestim zalijevanjem, postavljanjem crne folije ili slične zapreke oko baze debla ili omotavanjem ljepljivih traka oko debla.