Suše mi se grozdovi. Peteljka tamni i grozdovi se suše i otpadaju. Molim savjet !!!

Vjerujem da se radi o negativnoj pojavi koju jednostavno zovemo nekroza peteljkovine grožđa.

Posljednjih godina u mnogim vinogorjima  sve više do izražaja dolazi vrlo negativni fiziološki poremećaj nekroza ili sušenje peteljkovine grožđa. Vrlo se često poistovjećuje s oštećenjima grožđa koje nastaju zbog patoloških bolesti, prvenstveno sive plijesni ili gnjiloće (Botrytis cinerea) i kasne plamenjače ili peronospore grožđa (Plasmopara viticola).

Obično se prvi simptomi nekroze peteljkovine primjećuju  početkom dozrijevanja grožđa. Na peteljčicama ili glavnoj peteljkovini se pojavljuju malene, obično izdužene, tamne i blago ulegnute pjege. U početku su ograničene samo na manji dio peteljkovine grozda. S vremenom se nekrotična mjesta povećavaju, spajaju, pa su posljedice izraženije u vrijeme dozrijevanja grožđa. Tada se obično donji dio peteljkovine grozda potamni i osuši. Uz suhu i mrtvu peteljkovinu uočljive su naborane, uvele i slabo obojene bobice grozda, koje naravno ne dozrijevaju. Urod grožđa je manji, ali je još više narušena kakvoća, jer se u bobicama umanjuje sadržaj šećera i antocijana, a povećava se količina ukupnih kiselina.

Uzroci ove štetne fiziološke pojave su brojni i međusobno isprepleteni, odnosno znanost ih još uvijek pokušava detaljno razjasniti.

Danas među vinogradarima prevladava mišljenje da je primjena folijarnih gnojiva s naglašenim sadržajem magnezija i kalcija najučinkovitija mjera protiv sušenja peteljke grožđa.

Prethodni članakSuzbijanje šampinjonskih mušica
Sljedeći članakNovosti iz mehanizacije
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.