Case IH Farmall – traktor serije A kreće u proizvodnju

""Ovi traktori objedinjuju snagu i ekonomičnost u performansama i pouzdanosti, te daju zanimljivu učinkovitost za uloženi novac.

Bolje performanse

Novi motor donosi značajno poboljšane performanse, okretni moment je povećan za 4,4 posto, broj okretaja u minuti 2300 (rpm), potrošnja goriva smanjena za 3,9 posto, a kod Farmalla 115A i 8 posto manja, a novi modeli maju i povećanje spremnika za gorivo koje se penje do 121 litre. Sve modele pokreće 3,4 litreni motor sa 4 cilindra. FPT motor (IIIB) ima Boschov visokotlačni common-rail sistem ubrizgavanja za optimalnu potrošnju goriva. Kod stalnog okretnog momenta od 1900-2300 (rpm), daju konstantnu snagu, brzo ubrzavaju, omogućavaju visoki zakretni moment do 457 Nm, već kod 1500 rpm za optimalnu potrošnju goriva. Kako bi se povećala učinkovitost novog motora, za brzinu hidrauličkog prijenosa na kardansko vratilo kod 540 okretaja (PTO) sada je potrebno 1535 rpm, u usporedbi s 1715 rpm, dok kod 1000 PTO potrebno je 2261 rpm, što je smanjenje od 120 rpm.

Ostali noviteti

Ostale mehaničke promjene uključuju twin-pumpe hidrauličke konfiguracije s ukupnim protokom od 75 l/min, s mogućnošću povećanja na 100 l/min. Nova prednja osovina s nosačima omogućava jednostavnu montažu prednjeg utovarivača ili prednjeg povezivanja zajedno s udubljenjem za smještaj prednjeg zglobnog vratila. Navedeno poboljšava svestranost i performanse novih traktora, koji imaju i velik kapacitet stražnje nosivosti do 3565 kg. Farmall 85A i 95A imaju 12/12 mehanički prijenos za promjenu smjera kretanja, dok Farmall 105A i 115A imaju hidraulički powershuttle kao standard i uključuju elektro-hidraulički angažman pogonom na sva četiri kotača. Svi modeli mogu biti opremljeni s dva središnje montirana daljinska ventila, kojima se upravlja pomoću joysticka na desnoj konzoli, a koji uz dodatak CASE IH LRZ utovarivača osiguravaju jednostavno rukovanje svim zadacima na farmi i polju. Uz izvrsnu vidljivost, kabina osigurava 2dB manju buku, ima poboljšanu udobnost i ergonomiju, osvježeni izgled instrument ploče, teleskopske retrovizore, dva dodatna stražnja radna svjetla, te visoku preglednost.


Međunarodna nagrada za Challenger MT800E

""Tehničko poboljšanje, mogućnost upravljanja s tri točke povezivosti, Challenger je predstavio krajem 2014. godine na sajmu u Bologni. Ova opcionalna mogućnost na svim modelima MT800E, uključujući i MT875E, poboljšava performanse okretanja pod opterećenjem i omogućava traktoristu jednostavnost upravljanja kod prolaska traktora u obradi ili kod usjeva. Usmjeravanjem na diferencijalno stražnje kućište osovine, nova geometrija omogućuje razmak cilindra upravljačkog sustava za 118 mm, što je rezultiralo preciznijom kontrolom spojke u bočnom položaju. Osim toga, cilindri za upravljački sustav se sada mogu spojiti na udaljenost od 389 mm (219 mm na modelima C serije) od okretne točke, čime moment upravljanja jača za 20 posto u odnosu na modele C-serije. Osim izvrsne upravljivosti na terenu, obzirom da se bolje prate konture terena, prednost je i smanjenje stresa stroja jer se prigušuju, smanjuju bočni udari, također 25 posto se smanjuje radijus okretanja s oruđem, a smanjenje snage potrebno za provedbu upravljanja smanjuje i proklizavanje za pet posto. Challengerov marketing menadžer,Luca Cattani, spomenuo je da je opcija s mogućnošću upravljanja u tri točke (Hitch) dobro prihvaćena na svim tržištima gdje su kupci razumjeli i davali prednost ovom načinu kod primjene 100 posto snage na terenu.


Zetor surađuje s Deutz AG

""Češki proizvođač traktora, popularni Zetor, najavio je suradnju s njemačkom Deutz AG kompanijom kod izrade četvero i šestero cilindričnih motora čija proizvodnja počinje u 2015. godini. Proizvođač motora dostaviti će svoje TCD 2,9 litarske L4 i TCD 6,1 litarske L6 motore za nove Zetor modele tijekom 2015. i 2016. godine. Stage IV motori iz Deutza će nadopuniti Zetorove 4-cilindrične motore koji su također razvijeni kako bi zadovoljili standarde emisije ispušnih plinova. Iz Zetora navode da novi motori ne samo da će imati common rail sustav ubrizgavanja već će imati i Deutz tehnologiju varijabilnog smanjenja emisije i pojednostavljenu komunikaciju s drugim komponentama traktora – mjenjačem, upravljačkom pločom, hidraulikom i sl. pomoću Can bus tehnologije. Jiří Smíšek, tehnički direktor Zetora, navodi kako je moguće ponovno vraćanje dobro poznatih klasičnih modela, kao što su to učinili s Majorom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakIZBOR ZA NAJBOLJU POLJOLJEKARNU U 2015. GODINI
Sljedeći članakNewsletter 2/2015
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).