Case IH Farmall – traktor serije A kreće u proizvodnju

""Ovi traktori objedinjuju snagu i ekonomičnost u performansama i pouzdanosti, te daju zanimljivu učinkovitost za uloženi novac.

Bolje performanse

Novi motor donosi značajno poboljšane performanse, okretni moment je povećan za 4,4 posto, broj okretaja u minuti 2300 (rpm), potrošnja goriva smanjena za 3,9 posto, a kod Farmalla 115A i 8 posto manja, a novi modeli maju i povećanje spremnika za gorivo koje se penje do 121 litre. Sve modele pokreće 3,4 litreni motor sa 4 cilindra. FPT motor (IIIB) ima Boschov visokotlačni common-rail sistem ubrizgavanja za optimalnu potrošnju goriva. Kod stalnog okretnog momenta od 1900-2300 (rpm), daju konstantnu snagu, brzo ubrzavaju, omogućavaju visoki zakretni moment do 457 Nm, već kod 1500 rpm za optimalnu potrošnju goriva. Kako bi se povećala učinkovitost novog motora, za brzinu hidrauličkog prijenosa na kardansko vratilo kod 540 okretaja (PTO) sada je potrebno 1535 rpm, u usporedbi s 1715 rpm, dok kod 1000 PTO potrebno je 2261 rpm, što je smanjenje od 120 rpm.

Ostali noviteti

Ostale mehaničke promjene uključuju twin-pumpe hidrauličke konfiguracije s ukupnim protokom od 75 l/min, s mogućnošću povećanja na 100 l/min. Nova prednja osovina s nosačima omogućava jednostavnu montažu prednjeg utovarivača ili prednjeg povezivanja zajedno s udubljenjem za smještaj prednjeg zglobnog vratila. Navedeno poboljšava svestranost i performanse novih traktora, koji imaju i velik kapacitet stražnje nosivosti do 3565 kg. Farmall 85A i 95A imaju 12/12 mehanički prijenos za promjenu smjera kretanja, dok Farmall 105A i 115A imaju hidraulički powershuttle kao standard i uključuju elektro-hidraulički angažman pogonom na sva četiri kotača. Svi modeli mogu biti opremljeni s dva središnje montirana daljinska ventila, kojima se upravlja pomoću joysticka na desnoj konzoli, a koji uz dodatak CASE IH LRZ utovarivača osiguravaju jednostavno rukovanje svim zadacima na farmi i polju. Uz izvrsnu vidljivost, kabina osigurava 2dB manju buku, ima poboljšanu udobnost i ergonomiju, osvježeni izgled instrument ploče, teleskopske retrovizore, dva dodatna stražnja radna svjetla, te visoku preglednost.


Međunarodna nagrada za Challenger MT800E

""Tehničko poboljšanje, mogućnost upravljanja s tri točke povezivosti, Challenger je predstavio krajem 2014. godine na sajmu u Bologni. Ova opcionalna mogućnost na svim modelima MT800E, uključujući i MT875E, poboljšava performanse okretanja pod opterećenjem i omogućava traktoristu jednostavnost upravljanja kod prolaska traktora u obradi ili kod usjeva. Usmjeravanjem na diferencijalno stražnje kućište osovine, nova geometrija omogućuje razmak cilindra upravljačkog sustava za 118 mm, što je rezultiralo preciznijom kontrolom spojke u bočnom položaju. Osim toga, cilindri za upravljački sustav se sada mogu spojiti na udaljenost od 389 mm (219 mm na modelima C serije) od okretne točke, čime moment upravljanja jača za 20 posto u odnosu na modele C-serije. Osim izvrsne upravljivosti na terenu, obzirom da se bolje prate konture terena, prednost je i smanjenje stresa stroja jer se prigušuju, smanjuju bočni udari, također 25 posto se smanjuje radijus okretanja s oruđem, a smanjenje snage potrebno za provedbu upravljanja smanjuje i proklizavanje za pet posto. Challengerov marketing menadžer,Luca Cattani, spomenuo je da je opcija s mogućnošću upravljanja u tri točke (Hitch) dobro prihvaćena na svim tržištima gdje su kupci razumjeli i davali prednost ovom načinu kod primjene 100 posto snage na terenu.


Zetor surađuje s Deutz AG

""Češki proizvođač traktora, popularni Zetor, najavio je suradnju s njemačkom Deutz AG kompanijom kod izrade četvero i šestero cilindričnih motora čija proizvodnja počinje u 2015. godini. Proizvođač motora dostaviti će svoje TCD 2,9 litarske L4 i TCD 6,1 litarske L6 motore za nove Zetor modele tijekom 2015. i 2016. godine. Stage IV motori iz Deutza će nadopuniti Zetorove 4-cilindrične motore koji su također razvijeni kako bi zadovoljili standarde emisije ispušnih plinova. Iz Zetora navode da novi motori ne samo da će imati common rail sustav ubrizgavanja već će imati i Deutz tehnologiju varijabilnog smanjenja emisije i pojednostavljenu komunikaciju s drugim komponentama traktora – mjenjačem, upravljačkom pločom, hidraulikom i sl. pomoću Can bus tehnologije. Jiří Smíšek, tehnički direktor Zetora, navodi kako je moguće ponovno vraćanje dobro poznatih klasičnih modela, kao što su to učinili s Majorom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako spriječiti sušenje i otpadanje grozdova?
Sljedeći članakNewsletter 2/2015
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362