Na koji način dodati magnezij vinovoj lozi, kada i u kojoj količini jer se iz godine u godinu pojavljuje dosta žutog lišća?

Magnezij je jako bitan makroelement u ishrani vinove loze. Nedostatak magnezija može se liječiti primjenom gnojiva na bazi magnezija putem tla ili kroz list (folijarno). Postoje različita gnojiva na bazi magnezijevog oksida, magnezijevog sulfata, magnezijevog nitrata i sl. Za primjenu kroz tlo postoje različita mineralna gnojiva, uglavnom kompleksna (npr. NPK (MgO) 13-10-12 (4)) te se dodaju sukladno preporuci proizvođača (idealno bi bilo temeljem analize tla i sukladno zahtjevima vinove loze).

Gnojiva se mogu unijeti u tlo kroz osnovnu gnojidbu (jesensko-zimsku) ili početkom vegetacije. Bitno ih je unijeti u tlo kako bi bila što dostupnija korijenu vinove loze. Kad koristimo preparate za folijarnu primjenu, preporuka je obaviti jedno prskanje početkom vegetacije te jedno nakon cvatnje. Pri folijarnom tretiranju bitno je poštivati od strane proizvođača preporučenu dozu/koncentraciju, te prskati kad su vremenski uvjeti povoljni (izbjegavati prskanje pri jakom vjetru i visokim temperaturama ).