U 2020. godini, više nego ikada ranije u mnogim vinogradima primjetili smo nedostatak magnezija, a u nekoliko vinograda i nedostatak kalija. Svaka je godina u uzgoju vinove loze različita. Biljka nema vlastitu konstantnu temperaturu, nije pokretna, osim rasta korijena i izboja i mjesto na kojem biljka raste pod utjecajem je klimatskih prilika, tla i naše brige.

Nedostatak magnezija uglavnom nismo primijetili na grozdu, koji se manifestira kao ukočenost peteljke, odnosno odumiranje pojedinih dijelova grozda, ali je moguće da se takvi simptomi pojave već ove ili sljedeće godine.

Iznošenje hraniva

Biljka sadrži magnezij u svim biljnim dijelovima, ali najviše u listu. Opadanjem lišća obnavlja se i magnezij u tlu. Ali je moguće da ta količina nije dovoljna. Naime, magnezij također iznosimo grozdom, pa je moguće da je iznošenje ipak više od rezervi u tlu.

Intravenozna (prstasta) kloroza ukazuje na nedostatak biljci pristupačnog magnezija i lako je prepoznatljiv simptom. Nedostatak kalija može se pojaviti u vinogradima u kojima mineralna gnojiva nisu primijenjena više godina. Simptomi se pojavljuju u kolovozu i vrlo su slični peronospori, samo bez vidljivih spora. Kasnije su vidljive i spore peronospore, jer je takva biljka znatno oslabljena. Postotak sladora u grozdu je u tom slučaju znatno niži od prosječno očekivanog, kao i urod.

Gnojidbu NPK gnojivima, koja sadrže i magnezij, sumpor, mikroelemente potrebno je obaviti svake godine. Razlog je i spora pokretljivost kalija i drugih hranjiva u težim tlima. 

Usvajanje hraniva

Usvajanje magnezija i kalija ovisi i o stanju vlažnosti tla. U sušnim razdobljima pokretljivost magnezija i kalija u tlu je smanjena. Nakon obilnih oborina, posebno 30-ak dana prije berbe, biljka najviše usvaja najmobilnija hranjiva u tlu, što smanjuje usvajanje magnezija i kalija. Vinova loza gotovo svake godine pokazuje nedostatke magnezija 20 do 30 dana prije berbe u slučaju visokog uroda. Razlog je što biljka  veliku količinu hraniva usmjerava u grozd, odnosno sjemenku, koja je njezino potomstvo.

U ekološkoj proizvodnji vinove loze i drugih kultura uglavnom vrijede ista pravila ishrane bilja. Na tržištu postoje NPK gnojiva s eko certifikatom, koja sadrže visok postotak NPK, magnezija i ostalih hranjiva. Takva gnojiva u ponudi su tvrtki: Colić trade, Kokot agro, Poljopromet, Vitakemija, Stercoratio, Pro Eco, Fitopromet i drugih.

Primjer – potrebe/iznošenje hranjiva (grama / kg grozda)

N – dušikP – fosforK – kalijCa – kalcijMg – magnezij
8 – 203 – 815 – 300,5 – 31 – 3

Analiza tla koja sadrži 12 hraniva, među kojima i magnezij najbolji je pokazatelj koja hranjiva nedostaju, a koja su u suvišku. U odnosu na pH tla, strukturu tla – CEC, postotku humusa i očekivanom urodu, moguće je izraditi precizniju preporuku gnojidbe s odabirom formulacije koja najbolje odgovara pojedinom vinogradu. Vrijeme primjene gnojiva određuje CEC – struktura i tekstura tla. Analizu tla potrebno je napraviti bez obzira što smo primjenili gnojivo putem tla. Rezultat analize bit će smjernica za folijarnu gnojidbu, koja je često izuzetno važna.

nedostatak magnezija
Intravenozna kloroza uslijed nedostatka magnezija

Azomite® je prirodni glineni prah dobiven mljevenjem prirodne stijene koja u svom sastavu sadrži više od 70 različitih elemenata neophodnih za optimalan rast i razvoj biljaka. Azomite® je rezultat prirodnog procesa u evoluciji Zemlje,sadrži više od 70 minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u optimalnom omjeru i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica od kojih su se mnogi uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje iscrpili iz tla. Današnja gnojidba je fokusirana na makroelemente dušik, fosfor i kalij te mikroelemente kao što su magnezij, željezo, bor i cink. Međutim, ako jedan od elemenata u tragovima, koji utječu na prinos i imunološki sustav biljke nedostaje u tlu, biljka neće dati optimalni prinos. Azomite® nije toksičan, ne izaziva ožegotine na bilju i odobren je za ekološku upotrebu u poljoprivredi. Svaki element koji se nalazi u Azomite® je laboratorijski kontroliran i provjeren.

Pyregard – visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja primjenjiv u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu. Aktivna tvar je prirodni piretrin te je kontaktnog djelovanja. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli štetnika. Zbog kratkog djelovanja je idealan za uporabu u blizini korisnih kukaca, a protiv štetnika kao što su biljne uši, štitasti moljci, tripsi, krumpirove zlatice, američkog cvrčka, grožđanih moljaca, štitastih moljaca, šljivine osice i ostalih. Savršeno se miješa sa NeemAzal® T/S čime se dodatno povećava vrijeme i spektar djelovanja.