Kako zaštititi mladi vinograd posađen ove godine i koji se preparati mogu koristiti za zaštitu?

ODGOVOR

U mladim nasadima potrebno je provoditi mjere zaštite protiv najznačajnijih bolesti vinove loze. Od štetnika najznačajnije su grinje zbog čije prisutnosti loza može imati slabiji početni porast.

Zaštitu  protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) provodimo nakon pojave prvih listića do razvoja mladica 5-10 cm, korištenjem dopuštenih  kontaktnih organskih fungicida.

Razvojem mladica i lisne mase mogu se primjenjivati i sistemični fungicidi protiv plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), osobito ako i tijekom vegetacije bude puno oborina. Plamenjačom oštećeni mladi nasadi podložniji su smrzavanju tijekom zime.

U mladim nasadima važno je suzbijati lozine grinje uzročnike akarinoze (Calipetrimerus) i erinose (Eryophies) korištenjem sumpornih pripravaka. Suzbijaju se u fazi vunastog pupa koji imaju djelovanje i na pepelnicu vinove loze (Uncinula necator). Kad mladice dosegnu 2-5 cm, suzbijanje se obavlja akaricidima, osobito na osjetljivim sortama.

Osim sumpornih pripravaka za suzbijanje pepelnice mogu se koristiti fungicidi iz skupine strobilurina i skupine kinola. Razmake i broj aplikacija u suzbijanju navedenih bolesti prilagoditi treba količini oborina i primijenjenom sredstvu te pritisku bolesti. S obzirom da je riječ o mladom nasadu u kojem neće biti uroda, mjere zaštite treba provoditi duže tijekom vegetacije kako bi trs ušao zdrav i snažan u zimu i time spremniji za novu vegetacijsku sezonu.

Upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji. U svakoj poljoljekarni prilikom kupnje dobiti ćete stručnu informaciju oko primjene i namjene sredstava za zaštitu.