Koja je najranija, a koja najkasnija sorta trešnje koja se može nabaviti u našim rasadnicima i koja je najranija sorta breskve i kad dozrijeva?
Najranije sorte trešanja koje se mogu nabaviti kod nas su Lionska rana, Early Burlat, Isabella, Early Lory i dr. koje dozrijevaju sredinom svibnja, dok su najkasnije sorte Compact Lambert, Bing, Sweetheart, Regina, Elise i dr. koje dozrijevaju krajem lipnja. Od najranijih sorata breskve to je svakako Maycrest (31 dan prije Redhavena), Springcrest (24 dana prije Redhavena), Spring Lady (20 dana prije) i dr. koje dozrijevaju krajem lipnja, te početkom srpnja, ovisno o godini.

Nino IVANČAN, dipl.ing.agr.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPravni savjeti pitanje br. 502
Sljedeći članakOstalo pitanje br. 122
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.