Imam 100 litara kruškove rakije, a sada sam primijetio da malo vuče na kiselkast okus i miris?


Pri ukomljavanju i vrenju došlo je do infekcije komine octeno-kiselim bakterijama. kako biste to ubuduće spriječili, kruške ili bilo koju drugu voćnu vrstu morate oprati i sve oštećene dijelove ukloniti. Komu osim selekcioniranoga vinskog kvasca treba dodati i 5 – 10 g/100 l K-metabisulfita. Po završetku vrenja morate odmah pristupiti destilaciji prevrelog koma, u suprotnom, ako kom nije pravilno zaštićen, stvorit će se povećane količine octene kiseline.

Kod vaše rakije treba odrediti količinu kiseline u rakiji, pa na temelju toga sadržaja, dodati određenu količinu kalcijeva karbonata CaCO3. Kako biste smanjili količinu kiseline za 1 g/l, rakiji treba dodati 70 g CaCO3 na 100 litara. Po dodatku CaCO3 (kalcijeva karbonata), nakon 5 dana istaložite ga na dno suda i zatim rakiju pretočite.

Prethodni članakProduljenje roka za podnošenje jedinstvenog zahtjeva za potporu 2015. godine
Sljedeći članakDoručak za sladokusce
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.