Zanima me mogu li gazanije staviti i na balkon, tj. kako uzgajati ovu cvjetnu vrstu?

ODGOVOR

Cvijet gazanije nalik je na cvijet ivančice, promjera oko 10 cm i obično ima tamniji krug oko središnjeg dijela cvijeta. Kod nas se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka jer je neotporna na nisku zimsku temperaturu. Iznimno se kao trajnica može uzgajati u priobalju, u krajevima gdje se temperatura zimi ne spušta ispod 0° C i gdje nema previše vlage. Ljeti biljke treba izdašno zalijevati. Do idućeg zalijevanja zemlja oko biljaka se mora dobro osušiti.

Odrasle biljke prilično su otporne na sušu. Gazanije najbolje rastu u laganoj, pjeskovitoj i dobro dreniranoj zemlji. Svaka dva tjedna prihranjuju se tekućim gnojivom za cvatuće biljke. Gazanije koristimo za sadnju na sunčanim vrtnim gredicama, a moguće ih je uzgajati u cvjetnim loncima na balkonima i terasama. Kao što je navedeno, traže sunčani položaj, no sjena im odgovara samo u kasnim popodnevnim

satima. Da bi se uzgojila zdrava biljka koja će cvasti, potrebna je temperatura od 24° C. Noćna temperatura ne smije biti niža od 10° C. Zdrava i odrasla biljka cvate na temperaturi iznad 10° C. Gazanija traži puno izravnog Sunčevog svjetla. Ako je manje Sunčevog svjetla, biljke slabije cvatu i podložnije su bolestima i napadima štetnika. Da bi se cvjetovi danju otvorili potrebno im je mnogo svjetla. Sjeme gazanije sije se u proljeće u mješavinu treseta i pijeska. Pri temperaturi od 20° C sjeme će proklijati za oko dva tjedna. Optimalna temperatura je oko 24° C kako bi se dobile dobro razvijene i zdrave biljke. Odrasle se biljke mogu razmnožiti bazalnim reznicama ili dijeljenjem busena u kasno ljeto ili u ranu jesen.

Tako razmnožene biljke prezimljuju u grijanom stakleniku ili u stambenom prostoru. Gazanije treba redovito kontrolirati da bi se na vrijeme uočila pojava štetnika. Najčešće ih napadaju biljne uši, trips i pauci. Kod pojave nametnika biljke tretiramo odgovarajućim insekticidom. Od bolesti se najčešće javlja siva plijesan, trulež donjeg dijela stabljike ili korijena i pjegavost listova. Pjegavost je osobito česta kod stakleničkog uzgoja kod velike vlažnosti supstrata. Kad se uzgaja na otvorenom, gazanija je vrlo otporna biljka pa se preporučuje za ugoj i početnicima.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSuzbijanje dlakavog ružičara
Sljedeći članakLjekovitost šumskih jagoda
Avatar
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.