U skladu s prirodnim okružjem

Različita geografska područja odlikuju se prirodnim posebnostima koje utječu i na izbor cvjetnih vrsta za sadnju u vrtove. Ne uspijevaju sve ukrasne vrste jednako u svakom geografskom području. Dok su u južnim krajevima poželjne biljke otporne na duga razdoblja vrućine i suše, te olujna juga i oštre bure zimi. Na kontinentu su poželjne vrste otporne na duga zimska razdoblja temperatura ispod ništice.

Tradicijski vrt naših baka poštuje prirodne uvjete za uzgoj bilo ukrasnih ili korisnih biljaka. U unutrašnjosti i na moru uzgajaju se vrste koje će u tim uvjetima i uz najmanju njegu bujno rasti, raskošno cvjetati ili obilno roditi. Naše bake znale su odabrati odgovarajuće vrste i skladno ih ukomponirati u najčešće malene cvjetnjake. Zato jer je veći dio vrta bio rezerviran za korisne biljke poput voćaka, povrća ili začinskog te ljekovitog bilja. Njihovi vrtovi bili su spoj ukrasnog i korisnog s velikim brojem vrsta na malom prostoru i tako se skladno uklapali u prirodno okružje.

Drvo u unutrašnjosti, kamen u priobalju

A vrt ne bi bio potpun bez vrtnih elemenata od prirodnih materijala kao što je drvo na kontinentu i kamen na moru. Tako se ograde na kontinentu rade od drva ili pletu od pruća, a na moru su kamene. I za izradu klupica, brajdi, popločenja bira se materijal koji najbolje odgovara podneblju. Dodatni šarm vrtu će dati kućica za ptice, tačke, vjedro ili pletena košara uz kamene i glinene lonce za cvijeće.

 width=

Oživimo romantične uspomene

Ako vam bakin vrt budi romantične uspomene, tada razbarušite strogo isplanirane plohe. Stavite zajedno povrće i cvijeće, voćke i začinske biljke. Pustite penjačice da slobodno “šeću” brajdom, ogradom, živicom ili stablom, a jastučaste i puzeće trajnice nemojte ‘tjerati’ čim zakorače na puteljak ili popločenje. Pazite na kompoziciju nasada tako da visoke biljke ne zaklone one niže. To se posebno odnosi na trajnice i grmlje čiju sadnju treba pomno planirati jer oni ostaju trajno u zemlji.

Posadite što više starih vrsta i sorata cvijeća. Od drveća i grmova nemojte izostaviti magnoliju, jorgovan (Syringa), pokoju jabuku ili marelicu, hortenziju, ribiz ili borovnicu. Posadite i one vrste grmova koji cvatu krajem zime ili početkom proljeća kao forsitiju (Forsythia) i likovac (Daphne) ili do kasno u jesen nose upadljive plodove kao dunjarica (Cotoneaster), božikovina (Ilex) i vatreni trn (Pyracantha). Od trajnica ne zaboravite božur (Paeonia ), zvjezdan (Aster), bergeniju i iglicu (Geranium). Šeboj(Cheiranthus), turski karanfi l (Dianthus barbatus), tratinčica (Bellis perennis) i potočnica (Myosotis alpestris) neizostavne su dvogodišnje vrste, a od lukovičarki perunika (Iris), ljiljan, dalija, sunovrat (Narcissus) i tulipan.

Jednogodišnje cvijeće

Jednogodišnje ljetno cvijeće (ljetnice) neizostavni je i nezamjenjivi dio svakog vrta. Vrijednost mu je u bogatstvu cvjetnih oblika i boja kojima oslikava vrt tijekom svog kratkog, ali burnog života. Ono obogaćuje vrt bojama, pa je u vrtlarskom rječniku često sinonim za boju.

Kombiniranje boja stvar je osobnog ukusa i vrt je mjesto koje oprašta nesavršenosti. Vrtlar ima priliku iz godine u godinu saditi nove sorte, isprobavati druge kombinacije boja. Također otkrivati što je po njegovu ukusu. Poigrajte se ljetnicama sadeći ih među grmlje, na “otoke” u travnjaku, između povrća, u uzgojne lonce te u nasade trajnica kojima će dati živost koncem ljeta. Ljetnice su posebno od velike pomoći u novooblikovanim vrtovima koji prvu godinu ili dvije izgledaju pusto. Uz malo ulaganja i za kratko vrijeme one će ispuniti praznine oko tek posađenog drveća, grmlja i trajnica.

Grmlje i drveće osnova su ladanjskog vrta

Ukrasno grmlje i drveće te drvenaste penjačice osnova su svakog vrta. Predstavljaju okvir u koji se smještaju ljetnice i trajnice. Oni nas, u obliku prirodnog zida dijele od vanjskog svijeta, pružaju zaklon od sunca ili kutak za opuštanje. Usto, pružaju utočište i hranu raznim pticama,  leptirima i kukcima bez kojih je vrt u prirodnom stilu nepotpun. Pravilo je da se vrste nižeg rasta sade ispred viših. To ne znači da nasad mora izgledati poput pjevačkog zbora. Različiti oblici, od visokih i tankih do niskih i širokih moraju se stapati s tlom i međusobno. Ne žurite sa sadnjom drvenastih vrsta. Kako bi imali dovoljno vremena proučiti ih i odabrati one koje će dati najljepšu sliku. Pripazite na razmak sadnje i uvijek imajte na umu da minijaturna sadnica za nekoliko godina može narasti do veličine diva.

Više čitajte u Gospodarskom listu…