Može li se u zaštiti cvijeća od lisnih uši koristiti otopina sode bikarbone u vodi kao (ekološki) insekticid. Ako da, u kojem omjeru?

ODGOVOR

Soda bikarbona je potpuno ekološki dodatak vrtu i zapravo je kemijski spoj koji se nalazi u izvorima i gejzirima. Djeluje tako da povećava pH lišća i na taj način onemogućava klijanje gljivičnih spora. Koristi se u zaštiti povrća, voća i cvijeća (ruža) od štetnika poput stjenica, crvenog pauka, puževa, lisnih ušiju i bolesti kao što su pepelnica, plamenjača i crna pjegavost.

Najjednostavniji pripravak je da se 50 g sode bikarbone otopi u 10l vode. Prskanje takvom otopinom se preporučuje svakih 7 dana, posebno nakon kiše jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih bolesti. U otopinu dodati malo biljnog ulja radi boljeg prijanjanja na biljku. Soda se može koristiti i u kombinaciji s mlijekom. U 1l mlijeka doda se 1 žlica sode te umiješa u 10 litara vode. Ovo sredstvo djelotvorno je i protiv krumpirove zlatice jer one i njihove ličinke ne mogu probaviti mlijeko.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje