Koje pesticide niskog rizika preporučujete za korištenje protiv korova na grobljima i gdje se o istima mogu pobliže informirati?

ODGOVOR

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede na sljedećem linku: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb možete pronaći popis svih  registriranih sredstava za zaštitu bilja (SZB) u RH kao i detaljne informacije o uvjetima  primjene, označavanje, ambalaža, rok valjanosti rješenja, itd., te također možete pretraživati prema određenim parametrima.

Na tražilici označite polje “Prikaži SZB koja sadrže aktivne tvari niskog rizika” te će te na taj način dobiti popis svih SZB koja sadrže aktivnu tvar niskog rizika, a otvaranjem ID svakog sredstva kod polja “Opis sredstva” dolazite do podatka je li pojedino sredstvo niskog rizika. Naime, sredstvo može sadržavati aktivnu tvar niskog rizika, ali u konačnici ne mora biti odobreno kao sredstvo (pesticid) niskog rizika. Trenutno u RH  niti jedan herbicid nije odobren kao sredstvo niskog  rizika pa tako ni za suzbijanje korova na grobljima.