Što je s pojavom žitnog balca ove godine na području Karlovca? Je li vlažnije i hladnije proljeće utjecalo na njihovo razmnožavanje i pojavnost? Jesu li već napravili štete u usjevima? Kako i kad provesti zaštitu?

ODGOVOR

Pregledom žitarica na području Karlovačke županije još nisu zamijećeni odrasli oblici leme ili žitnog balca. Odrasli oblici u pravilu se ne suzbijaju, osim u slučaju pojave kritičnog broja 25/m2, već se suzbijaju ličinke. 

Štete od odraslih oblika se očituju u izgrizanju uskih pruga na listovima, a ličinke ostavljaju epidermu neoštećenu, pa su na listu vidljive uske bijele pruge.  Važno je redovito pregledavati polje na prisutnost odraslih oblika, pa će se na osnovu pojave brojnosti odraslih oblika, a nakon toga i pojave ličinki procijeniti treba li ići u zaštitu ili ne.

Ako postoje ,,žarišta”, pojave ličinki, one se suzbijaju samo u ,,žarištima”, a ne na cijeloj površini, što je ekološki puno prihvatljivije. Za suzbijanje su registrirani insekticidi: Cithryn MAX, Poleci, Vantex, Karate Zeon, Decis 2,5 EC.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje