Da Hrvati vole pivo, opće poznata je stvar, no prema broju okupljenih, vole i Axerealov „Dan polja pivarskog ječma“ na kojem se okupilo više od 500-ak ljudi. Axereal Croatia vrši otkup i izvoz pšenice, kukuruza, pivarskog i stočnog ječma, soje, suncokreta i uljane repice. Budući da je ratarstvo iznimno zastupljeno, posebno na području Slavonije, ne čudi da su se hrvatski ratari rado odazvali ovim tradicionalnim danima polja.

Ne moramo posebno naglašavati kako je ovo izuzetno izazovna godina za sve nas u ovom proizvodnom lancu, od naših partnera, proizvođača, prerađivača i kupaca, ali najbitnije je da smo svi sad ovdje i da se zasluženo i podružimo. Kako će se sve odvijati vezano uz žetvu i prinose, nezahvalno je sad govoriti, ali pozitivan stav je put koji trebamo slijediti, spomenuo je u svom izlaganju Boris Ormanec, generalni menadžer za CE Boortmalt.

Najbolji i najkvalitetniji slad

Izuzetno mi je drago vidjeti vas sve zajedno, ponovno u velikom broju na našim tradicionalnim danima pivarskog ječma, započeo je svoje izlaganje Frederic Moulin, generalni menadžer Axereala za centralnu i jugoistočnu Europu, pa nastavio uz anegdotu: „Kad sam došao u Hrvatsku prije gotovo 20 godina, imao sam kolegu agronoma koji mi je svake godine iznova govorio: Frederic, ovakvu godinu još nisam nikad doživio! I tako nekoliko godina uzastupno. Sad ja Vama govorim da ovakvu godinu još nisam doživio!“.

Zaključak, poljoprivreda je tvornica na otvorenom, i teško je predvidjeti išta, ali Axerealov tim se nada kako će ječam biti dobrog uroda i kvalitete.

Ovo su 25. Dani polja pivarskog ječma. To znači toliko godina partnerskog odnosa s našim proizvođačima. To je kao brak, volite se, malo se i posvađate, ali ste i dalje zajedno jer dobro funkcionirate! Usporedio je tako dugotrajni odnos tvrtke Axereal s poljoprivrednim proizvođačima Ivan Pozder, voditelj tehnološko-komercijalnog tima Axereal Croatia.

Frederic Moulin
Obilazak pokusnih polja

Zadovoljni ratari

Kako tradicija nalaže i ove godine dodijeljena su priznanja Zlatni klas najboljim poljoprivrednim proizvođačima. Jedan od dobitnika je Matija Brkanac, poljoprivredni proizvođač koji s Axereal Croatia surađuje od samih početaka, punih 25 godina.

Matija ima ratarsku proizvodnju na oko 220 ha na području Nove Gradiške, od čega je na  70 do 80 ha pivarski ječam svake godine. Ostatak proizvodnje čine soja, uljana repica i pšenica.

U posljednje vrijeme sijem sortu Casanova. To je jesenska sorta, izvrsna. Pokazala mi se jako dobrom. Imam izniman partnerski odnos s tvrtkom Axereal Croatia koja vrši otkup ječma uz definirane uvjete godinu dana ranije.

Nikakvih problema nisam imao do sad i veselim se nastavku suradnje, spomenuo je Matija za Gospodarski list i dodao kako svatko bira svoj put, ali je on kao diplomirani inženjer strojarstva odabrao poljoprivredu kao poziv i nije požalio, bez obzira na razne teškoće koje se u poljoprivrednoj proizvodnji, jasno, često dešavaju. Pored Matije, titulu najboljeg proizvođača dobili su i Vlado Bićanić te Ružica Šijaković.

Zanimljiv asortiman

Ivan Ivković,tehnološko-komercijalni predstavnik, proveo je okupljene kroz pokusno polje ječmova. Predstavljanje je započeo sa sortom Casanova, jarim ječmom koji se najviše ugovara u kooperaciji. Krase ga izrazito dobre sladarske osobine, dobra kalibracija i otpornost na bolesti (posebno sivu pjegavost i lisne hrđe). Slijedeća na redu bila je sorta Tristan, nova visokoprinosna sorta izuzetne prilagodljivosti različitim uvjetima proizvodnje. Posebno je istaknuo i sortu Monroe, novu sortu ozimog ječma kojoj predviđa izuzetan uspjeh u pivarskoj industriji, kao i svima dobro poznati Etincel, sortu stočnog ječma.

Po pitanju jarih ječmova, pozornost je skrenuo na svima dobro poznate sorte pivarskog ječma RGT Planet, Laureate i Traveler, ali i na novu sortu Vertti, stočni ječam izuzetno kratke vegetacije koji omogućava sjetvu postrnih usjeva u optimalnim rokovima. Odlikuje se visokim potencijalom prinosa, dobrom stabilnošću i dobrom otpornošću na najčešće bolesti. Jedan dio sortimenta pojasnio je i doc. dr. sc. Alojzije Lalić s Poljoprivrednog instituta Osijek koji je naveo kako je uvijek jednostavnije proizvesti pivarski ječam kasnije vegetacije. Za sva dodatna pitanja oko sorata i kooperacije uvijek se možete obratiti timu tvrtke Axereal Croatia i pogledati web stranicu https://www.axereal.hr/

Svima zajedno želimo uspješnu i plodnu poljoprivednu sezonu!

Stanje klasova početkom lipnja 2023.
Prethodni članakOpločenje i uređenje vrta
Sljedeći članakZaustavite afričku svinjsku kugu!
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362