Štete na usjevima uzrokovane nepovoljnim klimatskim uvjetima samo su dio problema u poljoprivredi. Ovog su ljeta razni štetnici u plastenicima i na otvorenom uništavali ono što nisu odnijele suša i tuča.

U eko poljoprivredi su mogućnosti zaštite ograničene, no i u konvencionalnoj poljoprivredi pokušavamo smanjiti ili izbjeći upotrebu pesticida jer štetočine postaju tolerantne na biološka ili kemijska sredstva, a preživjele populacije evoluiraju i postaju otpornije. Pravilo u zaštiti je da se prvo koristi najmanje toksično sredstvo ili metoda.  Sredstva za zaštitu dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi, na bazi piretrina ili neema, nisu bezopasna i nisu selektivna. Djeluju i na korisne kukce. Sve više se koriste i feromonske klopke, ljepljive ploče, drugi organizmi (kukci, korisne nematode, bakterije). Međutim moguća je i mehanička zaštita usjeva mrežicama.

OGLAS
mreže za zaštitu
mreže za zaštitu lokvina
Mrežice MDB Texinov® za zaštitu od insekata i klimatskih oštećenja

Lokvina d.o.o. u ponudi ima razne vrste mrežica francuske tvrtke MDB Texinov® specijalizirane za dizajn tekstilnih mreža za zaštitu usjeva od insekata i klimatskih oštećenja. Više od 50 godina tvrtka razvija tehnički tekstil primjenom tehnologije pletenja (triko i Raschel) – pletiva koja se prvobitno koristilo za izradu vela za vjenčanice.

Rješenja koja pomažu očuvanju bioraznolikosti i okoliša

Na temelju studija okoliša i povratnih informacija kupaca, MDB Texinov® razvio je niz tekstilnih rješenja. Ona pomažu u očuvanju okoliša i biološke raznolikosti. Također štite usjeve od insekata kao što su kalifornijski i drugi trips, bijela mušica (cvjetni štitasti moljac), muhe lisni mineri, razne lisne uši, moljci (npr. tuta absoluta), mušice, krumpirova zlatica, razne sovice, štitaste stjenice (npr.smrdljivi martin). Oni na različite načine uzrokuju velike direktne štete sisanjem te bušenjem plodova i smanjenjem fotosinteze uništavanjem lišća. Indirektne štete odnose se na prenošenje raznih bolesti jer su vektori za plijesni, gljivice, bakterije i viruse.

mehanička zaštita usjeva pomoću mreža
Štetnik ne može proći kroz mrežicu i time štitimo usjev

 class=
Razne boje mrežica u ponudi

Asortiman uključuje nekoliko vodećih proizvoda različitih dimenzija, raznih veličina okca mrežica, proizvedenih od različitih materijala.

  1. Filbio®: prozračna mreža protiv insekata i najlakša na tržištu, postavlja se direktno na biljke ili preko konstrukcije. Proizvod  iskušavan i testiran više od 25 godina. Proizvodi se i biorazgradiva verzija ove mrežice.
  2. Biothrips®: iznimno fina mrežica, posebno dizajnirana za zaštitu od tripsa. Ova fleksibilna, lagana i vrlo prozirna mreža služi kao mehanička barijera. Ona potiče povoljne klimatske uvjete za rast biljaka i jamči optimalnu zaštitu od tripsa i drugih malih štetočina. Može se postaviti na različite načine, preko lukova, direktno na biljke ili preko (tunelske) konstrukcije.
  3. Stopinsect: niz mreža različite veličine okca, za zaštitu od raznih insekata, uključujući Drosophila suzukii.
  4. Ultra-R®:  vrlo otporna mrežica, posebno pogodna za ugradnju na stranice ili otvore plastenika.  Mreža osigurava minimalno zasjenjivanje, optimizaciju klime (ventilacija, vlaga, temperatura) i optimalnu difuzija svjetlosti. Mreže se mogu izrađivati ​​po mjeri kako bi zadovoljile posebne potrebe kupaca. Npr. dodavanjem pojačanja i patentnih zatvarača ili izradom sustava užeta i kuka za ugradnju na otvore staklenika.

 class=
Štete na rajčici

Asortiman mreža protiv insekata osigurava stalnu zaštitu od 1 do 5 sezona, ovisno o vrsti mrežice i  uvjetima upotrebe. U ponudi su i mreže za obranu od tuče za vinograde, te mreže za zasjenjivanje nasada. Za više informacija i narudžbe obratite se na info@lokvina.hr.

lokvina mehanićka zaštita usjeva
https://lokvina.hr/

Prethodni članakAGRO START-UP Inspirira buduće poljoprivrednike
Sljedeći članakNajbolja organska gnojiva za vaše trajne nasade
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.