Najvažnija jesenska agrotehnička mjera je gnojidba trajnih nasada. Samo pravovremenom i pravilnom gnojidbom u odgovarajućim količinama održava se potrebna razina hraniva u tlu i ravnoteža među pojedinim hranjivim elementima neophodnim za optimalan rast i razvoj kultura.

Redovitom se gnojidbom u tlo vraćaju hraniva iznesena uslijed vegetativnog rasta mladica, izboja i korijena kao i razvoja plodova. Ekološki uzgoj zahtijeva određene standarde te je dozvoljena isključivo uporaba organskih certificiranih gnojiva kakva suorganska peletirana gnojiva tvrtke Pro-eco.

OGLAS

Brzo i ravnomjerno otpuštanje hraniva

Hraniva su, ovisno o vlažnosti tla, biljci dostupna već 7-10 dana nakon aplikacije. Kod ovih gnojiva ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu. Njihova glavna karakteristika je ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke.

Pro-eco gnojiva su vrhunske kvalitete, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima. Sva gnojiva iz Pro-eco asortimana posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju. Visok udio hraniva smanjuje količinu koja se treba unositi u tlo, te Pro-eco gnojiva imaju najnižu cijenu na tržištu.

Cilj gnojidbe je da sadržaj i količinu hraniva u tlu i u biljci održavamo u optimalnim vrijednostima. Time potičemo bolji vegetativni i generativni razvoj biljaka i kvalitetu plodova.

Ujedno unosom organske tvari popravljamo sadržaj humusa, vodozračne odnose i samim time teksturu i strukturu tla. Veći sadržaj organske tvari u tlu ima višestruko povoljno djelovanje. U sušnim periodima na sebe veže vlagu i zadržava je u tlu. U uvjetima prekomjerne vlažnosti popravlja ocjeditost i prozračnost.

Gnojidbu trajnih nasada čine: meliorativna gnojidba prije podizanja nasada, osnovna gnojidba mladog nasada i osnovna gnojidba nasada u rodnosti.

Meliorativnom gnojidbom gnoji se na zalihu i na veće dubine stavljajući težište na unos organske tvari. Time se povoljno djeluje na sadržaj humusa. Po potrebi se unose gnojiva s povećanim sadržajem hraniva s ciljem podizanja plodnosti tla. Gnojiva se zaoravaju na punu dubinu rasprostiranja korijena (45-60 cm). Težište se stavlja na gnojiva koja sadrže veću količinu fosfora i kalija jer su ona slabo pokretna u tlu.

Gnojidba mladog nasada u prvoj i drugoj godini odvija se na način da se sadnice voćaka i maslina gnoje pojedinačno. Zona gnojidbe mora biti nešto šira od oboda krošnje. S obzirom da se u tom razdoblju koriste hraniva koja su dodana meliorativnom gnojidbom i da još nema roda, već je u prvim godinama intenzivan rast mladica i debla, potrebno je dodati gnojiva s izjednačenim sadržajem dušika, fosfora i kalija kao i prihraniti dušičnim gnojivima (obično početkom vegetacije).

Osnovnom jesenskom gnojidbom nadoknađujemo berbom iznesena hraniva i dodajemo potrebne elemente. Ona se obavlja nakon berbe, kad su temperature u opadanju, a sadnice ulaze u fazu mirovanja.

U Pro-eco iz asortimana ILSA gnojiva u ponudi ima različite formulacije NPK gnojiva – Bioilsa 7:7:7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0.

U ponudi se nalazi i dušična prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, te Ilsaneem – dušično gnojivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem djeluje odbijajuće na više od 200 zemljišnih štetnika.

U asortimanu Pro-eca nalaze se i ekološka gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power iz čijeg asortimana za jesensku gnojidbu preporučamo primjenu StyriaFert Powerkorn 7,5:11:0,2 s dodanih 12% te StyriaFert NPK 8:6:7 s dodanih 8% kalcija. Dodatak kalcija ova gnojiva čini pogodnim za primjenu na kiselim tlima. Naime uloga kalcija je održavanje pH reakcije tla čime indirektno utječe na raspoloživost drugih hraniva u tlu. Niska pH vrijednost se, ovisno o sorti, nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke.

Tu je i gnojivo StyriaFert Veggie NPK 5:2:2 koje zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama. Gnojivo je 100% biljnog podrijetla i sadrži kakao ljuske koje imaju odbijajuće djelovanje na zemljišne štetnike te umanjuju štete kod njihovih napada.

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, preporučamo napraviti analizu tla. Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i redovit prinos.

Iskustva korisnika pokazala su velike prednosti dodavanja poboljšivača tla Azomite® uz naša organska gnojiva prilikom sadnje. Azomite® sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima. Oni su neophodni za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se iscrpili iz tla. Zato ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere mikro i makro elemenata.

S ciljem povećanja kvalitete tla, Pro-eco na tržište stavlja proizvode Humintech bogate huminskim i fulvo kiselinama od kojih izdvajamo Perl Humus – granulirani poboljšivač tla koji poboljšava strukturu tla, posebice pjeskovitih i glinenih, aktivira mikroorganizme, poboljšava sposobnost zadržavanja vlage i hraniva u tlu, te neutralizira pH. Sadrži 40% huminskih tvari.

 class=
https://www.proeco.hr/
Prethodni članakMehanička zaštita usjeva od insekata
Sljedeći članakBerba grožđa u Božilovcu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.