Berba na vinogradarskom lokalitetu Božilovac u Feričancima počela je početkom rujna. Prva na redu bila je sorta graševina od koje je dio već probran za baze za pjenušce za koje je potrebno nešto više kiseline. Enosophia je inače novi brend vinarije Feravino iz Feričanaca. Njime žele naglasiti holistički pristup potrošaču, ali i brigu za ekologiju, održivi razvoj i bolje pozicioniranje Slavonije kao poželjnog vinskog turističkog odredišta.

Za dobrodošlicu beračima poslužen je pjenušac prigodnog naziva „Nice to see you“, proizvedenog charmat metodom od sorti chardonnay i pinot crni. To je osvježavajući brut, nježne boje lososa i ugodno balansiranih kiselina.

Dok većini ljudi kraj kolovoza i početak rujna znači završetak ljeta, nama to razdoblje označava početak berbe grožđa i najuzbudljivijeg dijela godine. Ove godine očekujemo oko 1100 tona grožđa od čega najveća količina pripada graševini, a slijedi je frankovka. Kroz bogati sortiment u našim vinogradima uspijevamo optimalno organizirati berbu po vremenu dozrijevanja našeg grožđa. Nijedna vinogradarska godina nije ista, pa je tako i ova godina nekoliko puta iznenadila.

No, unatoč brojnim izazovima svi Enosophia vinogradi su u izvrsnom zdravstvenom stanju. Najveseliji dio vinogradarske godine počeo upravo današnjom berbom. Kvaliteta nam je na prvom mjestu. Povoljnim omjerima kvalitete i kvantitete uspijevamo za naša vina proizvesti baš onakvo grožđe kakvo nam treba za pojedini proizvod, kazala je voditeljica vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Enosophiji Lucija Kužir.

Graševina na svakom 5. trsu

Nakon baza za pjenušce, kreće se s redovnom berbom drugih sorti. Slijede chardonnay, pinot bijeli, sauvignon blanc, pinot crni, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon i syrah. U sklopu novog brenda je Enosophia Trs. No.5. Ta graševina iz berbe 2020. okitila se broncom u nedavnom Decanterovu izboru.

Trs No.5  proizveden je blagom sur lie metodom, odležavši četiri mjeseca na finom talogu. Kako je graševina grožđe koje se nalazi na svakom petom trsu u hrvatskim vinogradima, to je bila inspiracija za naziv ovog vina. Da je Enosophia nešto novo i moderno demonstrirano je i kroz mogućnosti interaktivnih etiketa. Kad se skenira pametnim telefonom, Trs No.5 vodi na aplikaciju koja svira skladanu glazbu. Ona će se mijenjati svaka tri mjeseca.

Ružičasto vino Enosophia Matarouge, nazvano je po položaju Mataruge s kojeg potječu frankovka i pinot crni od kojeg je spravljeno. Etiketa, pak, ne ‘svira’, nego upućuje na aplikaciju s virtualnim putovanjem po najboljim rosé vinskim regijama svijeta. Skeniranjem etikete može se doznati i što različite nijanse roséa otkrivaju o sortama i okusima. Na tržište će uskoro izaći još dva pjenušca i dvije crne kupaže. Tako će se pod novim brendom naći čak sedam etiketa.

feravino berba grožđa u feričancima

berba