Svakodnevno svjedočimo ukidanju kemijskih djelatnih tvari i povlačenju sredstava za zaštitu bilja s tržišta. Kretanja su to sukladna politici upotrebe smanjene količine pesticida, kao i upotrebe pesticida bez ostataka. Svijet se okreće suzbijanju bolesti i štetnika pomoću prirodnih djelatnih tvari koje ne štete okolišu; onima na koje štetnik jako teško razvija rezistentnost.

Stručnjaci Pro-eca na naše tržište stavljaju proizvode za rješavanje štetnika pomoću bioloških insekticida NeemAzal®-T/S i Pyregard®.

Drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima poznato kao čudotvorno drvo Indije. Koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Neem sadrži alkaloide i limonoide s mnoštvom medicinskih svojstava; jedan od limonoida, azadiraktin, pokazao se izuzetno uspješnim kad se koristi kao pesticid ili insekticid.

Upravo je azadiraktin djelatna tvar biološkog insekticida NeemAzal ® T/S koji se primjenjuje u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, na ljekovitom, začinskom te ukrasnom bilju. Djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata.

Nakon tretiranja, NeemAzal ® T/S prodire u list. Sisajući, grizući ili minirajući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar; to momentalno dovodi do prestanka hranidbe te oni ne uzrokuju dodatna oštećenja. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzal ® T/S-om ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, ali se nove populacije više ne stvaraju.

Idealno suzbija sve biljne uši, lisne minere, štitaste moljce, sovice, grinje, tripse. Posebno valja napomenuti da savršeno suzbija šimširovog moljca za kojeg je sada pravo vrijeme za suzbijanje.

 class=
Fitofagna stjenica
 class=
Lisne uši

Razlike između NeemAzal® T/S-a i ostalih proizvoda na bazi neem ulja

Gotovo nijedan od proizvoda na bazi neem ulja nije registriran u Europskoj uniji u svrhe zaštite bilja. NeemAzal-T/S je registriran dugi niz godina u zemljama unutar i izvan EU.

  • NeemAzal®-T/S (ekstrakt) sadrži konzistentnu kvalitetu, što nije moguće kod proizvoda na bazi neem ulja. NeemAzal®-T/S uvijek sadrži jednak udio aktivne tvari.
  • Ulje neema pokazuje različita fitotoksična svojstva koja mogu nanijeti štetu usjevima, dok su procesom ekstrakcije NeemAzal®-T/S-a fitotoksična svojstva izbjegnuta.
  • NeemAzal-T/S je testiran na rezidue u prinosu: voćnjaci nemaju karencu, a kod povrća je karenca vrlo kratka.
  • Kada se primjenjuje po preporučenim uvjetima, NeemAzal®-T/S nije opasan za pčele ni druge korisne kukce. Nestandardizirana neem ulja mogu imati loše učinke na korisne kukce.
  • Jedino je NeemAzal®-T/S visoko koncentrirani proizvod, zato je prilikom tretiranja, u usporedbi s proizvodima na bazi neem ulja, potrebna mnogo manja koncentracija NeemAzal®-T/S.
  • Proizvodi na bazi neem ulje su jeftiniji od varijante ekstrakta NeemAzal®-T/S, no poljoprivrednicima je potreban pouzdan proizvod za zaštitu usjeva. Gubitak dijelova prinosa zbog nekvalitetnog i nestandardiziranog proizvoda mnogo je skuplji.
  • Usjevi tretirani s NeemAzal®-T/S mogu postižu veću tržišnu vrijednost, naime upotreba registriranih i dobro poznatih proizvoda poput NeemAzal®-T/S je pravi argument kvalitete.

NeemAzal® T/S je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika, u prvim razvojnim stadijima. Preporučljivo je ponoviti ga nakon 7-10 dana.

NeemAzal® T/S ne izaziva pojavu rezistentnosti stoga se njegovom primjenom polako vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu.

Kod kupnje preparata NeemAzal® T/S za mala pakiranja 5 ml i 100 ml nije potrebna iskaznica jer su ta pakiranja dozvoljena u amaterskoj primjeni te su na taj način dostupna svim proizvođačima.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je slika-2.-neemazal-mini-1-1024x905.jpg

Pyregard je visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja primjenjiv u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu. Njegova aktivna tvar je prirodni piretrin te je kontaktnog djelovanja. U početku izaziva paralizu, a zatim smrt štetnika. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli brojnih štetnika. Zbog kratkog djelovanja je idealan za uporabu u blizini korisnih kukaca. Tretiranje se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

neemazal

Idealan je insekticid protiv štetnika kao što su biljne uši, štitasti moljci, tripsi, krumpirove zlatice, američkog cvrčka, grožđanih moljaca, štitastih moljaca, šljivine osice i ostalih. Savršeno se miješa sa NeemAzal ® T/S čime se dodatno povećava vrijeme i spektar djelovanja.

Proizvode kao i savjete vezane za njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o.

 class=
https://www.proeco.hr/
Prethodni članakFitofagne stjenice – sve značajniji štetnici lješnjaka
Sljedeći članakRješite se dosadnih insekata i glodavaca
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.