Najljepše mjesto za popodnevni odmor na otvorenom svakako je vlastiti vrt s prekrasnim cvijećem. Upravo takav prostor, uspio je urediti Dario Marinović. Ukrasni vrt obitelji Marinović izgleda kao iz bajke. Koncept vrta radi se već 15 -ak godina.

Krenuli su prvo s uzgojem velikih stablašica, kao pozadinskih biljaka, u podnožju manjim, ukrasnim grmljem – četinarima, potom višegodišnjim cvijećem te ružama. Svake nove sezone sade se i brojne jednogodišnje cvatuće biljke koje upotpunjuju ovaj prekrasan i bajkoviti vrt.

Održavanje i njega ukrasnog vrta

Održavanje vrta zahtijeva svakodnevnu rezidbu, šišanje i redovitu kvalitetnu prihranu. S obzirom da vrt sadrži velik izbor raznolikog ukrasnog cvijeća, posebice prekrasnih ruža, četinara do razno raznih ukrasnih grmova, svakoj biljci treba prilagoditi prihranu.

Dario nam je otkrio kako je za prekrasan izgled njegovog vrta zaslužan niz Plantella proizvoda.

Da bi sve te biljke i cvijeće bilo zdravo, koristim Plantella proizvode i gnojiva. Što se tiče ruža i lončanica, bitno je prihraniti Plantellinim gnojivima da bi to trajalo do same jeseni. Biljke su mi zahvalne na dobrom odabiru njege, a to se na njima i vidi. Svima koji se bave vrtlarenjem preporučio bi Plantellinu paletu proizvoda za njegu ukrasnog vrta, naglasio je Marinović.

Za svaku vrstu specijalno gnojivo

Savjetnica za Plantellu tvrtke Unichem Agro, Milica Sekulić otkriva nam kako je u vrtu poput Dariovog, koji ima mnoštvo raznolikog cvijeća, vrlo važno koristiti specijalna gnojiva za svaku pojedinu vrstu. Kako bi svaka biljka dobila upravo ono što joj treba, Plantella je osmislila specijalna tekuća i kristalna gnojiva.

Ukrasni vrt obitelji Marinović

U ovakvom vrtu u kojem imamo jako puno različitih stablašica, ukrasnih biljaka, grmlja, ruža, svakoj biljci ćemo posvetiti posebnu pažnju. Plantellina specijalna gnojiva koja su namijenjena posebnim kulturama, posebnim cvijetnicama, sadrže posebnu formulaciju hraniva – dušika, fosfora, kalcija i svega drugog što je potrebno za cvatnju, ali ne samo za cvatnju nego i za rast. Tako da su specijalna gnojiva potpuno prilagođena pojedinim kulturama. Specijalno gnojivo za ruže tako ima prilagođenu formulaciju da potakne što bolju cvatnju, da ima što više novih izbojaka cvjetova te će ruža ostati u kondiciji tijekom cijelog ljeta. Osim toga, ovdje imamo puno četinara, također njih prihranjujemo Plantella specijalnim gnojivima.

Uz to, Plantella ima i posebno tekuće gnojivo za surfinije zahvaljujući kojem će one biti znatno bujnije i jakih boja. Surfinije, koje vidimo ovdje u vrtu da se dosta često pojavljuju kao elementi, njih prihranjujemo Plantella specijalnim tekućim gnojivom koje upotrijebimo svakih 2 tjedna i tako će one ostati u punoj bujnosti cijelo ljeto.

Balkonia – 5 komponentni supstrat s aktivatorima cvatnje

Važan element u rastu biljaka je svakako kvalitetan supstrat, a Plantella Balkonia – pet komponentni supstrat s aktivatorima cvatnje je odličan izbor za sadnju novog, ali i osvježavanje ranije posađenog cvijeća. Dobro je svaku biljku u vrtu osvježiti s novim supstratom. Ovdje smo upotrebljavali Plantella Balkoniu – supstrat koji ima više elemenata. Plantella supstrat Balkonia – sadrži već u sebi i prihranu, osnovna hraniva, ali osim toga sadrži i perlit, dobre je teksture, dobro akumulira vodu oko biljaka i tako će zemlja osigurati bolji rast samih biljaka.

Zaštitite svoje biljke od štetnika

No, uz buđenje vegetacije u vrtu se mogu pojaviti i štetnici poput lisnih ušiju i moljaca, a evo i kako ih tretirati Bio Plantella prirodnim jako učinkovitim insekticidom…

Na ružama su sada najveći problem lisne uši koje kvare estetiku ruža ako se na vrijeme ne počnu suzbijati, tako da smo upotrijebili Bio Plantella Kenyatox Verde – proizvod koji trenutno uništava uši na ukrasnom bilju, a isto tako šimšir trebamo očuvati zdravim. Znamo da je šimširov moljac veliki štetnik šimšira, a da bi on ostao zdrav upotrijebimo Bio Plantella Kenyatox Verde.

Razmazite i vi svoje biljke u ukrasnom vrtu.

Milica Sekulić, bacc. ing. agr., stručni savjetnik za Plantellu

info@plantella.hr

092 194 1694

Plantella.hr

Prethodni članakMahune sijte u dobro drenirano tlo!
Sljedeći članakKompletna zaštita jabuke nakon cvatnje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.