Ako želite saznati kako u poljoprivredi riješiti stare probleme novim rješenjima, onda svakako trebate sudjelovati na konferenciji „Primjena novih tehnologija u poljoprivredi“. Konferencija će se održati 20. i 21. listopada 2022. godine u hotelu Terme Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri. Konferenciju organiziraju tvrtka LIST LABS, partner IPS Konzalting te suorganizator, tvrtka Vesela motika.

Živimo u vremenu sve bržeg razvoja novih tehnologija u svim aspektima ljudske djelatnosti koje poboljšavaju učinkovitost, produktivnost, omogućuju brže i lakše donošenje ključnih odluka, smanjuju mogućnost pogrešaka, ali i velike potrebe za ljudskim radom i resursima, što ima i pozitivan učinak na okoliš, kao i financijsko poslovanje.

Poljoprivreda je u 20. stoljeću ostvarila zelenu revoluciju korištenjem mineralnih gnojiva, poljoprivredne mehanizacije i sredstava za zaštitu bilja, što je omogućilo rekordne prinose. Međutim, s vremenom se pokazalo da takva intenzivna proizvodnja nije dugoročno održiva i ostavlja neželjene posljedice na okoliš. Europska unija, kao predvodnik naprednih razmišljanja u svijetu, predstavila je Zeleni plan u kojem poljoprivreda ima ključnu ulogu. Poljoprivrednici će kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku dobiti potporu u preuzimanju novih tehnologija i inovacija; i to od precizne poljoprivrede do agroekoloških metoda proizvodnje.

Transformacija poljoprivrede

Cilj ove konferencije je okupiti i predstaviti inovativne ideje, projekte, koncepte i već funkcionalne proizvode u digitalnoj i preciznoj poljoprivredi koji imaju potencijal transformirati poljoprivredu i odgovoriti na neke od brojnih izazova 21. stoljeća u skladu s općim ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike EU:

1. Poticanje pametnog, fleksibilnog i raznolikog poljoprivrednog sektora koji osigurava sigurnost hrane;

2. Poticanje zaštite okoliša i djelovanja klime te dopinos ciljevima Europske unije za okoliš i klimu;

3. Jačanje socio-ekonomske strukture ruralnih područja – revitalizaciju života i stanovništa na selu uz veće uključenje mladih i žena u poljoprivredu.

 Neka prostorni podaci rade za vas! 

Organizator Konferencije, tvrtka List Labs vlastitim rješenjima razvija informatičke sustave i aplikacije posebno iskorištavajući prostornu komponentu podataka.

Doprinosimo u razvoju rješenja u različitim industrijama: energetika, prostorno planiranje, turizam, poljoprivreda, šumarstvo, pomorstvo i drugim. Objedinjujemo podatke prikupljene na terenu, iz zraka i/ili svemira u inteligentne digitalne karte i informacijske sustave. Svaki LIST LABS projekt u potpunosti je naše rješenje razvijeno na Open Source tehnologijama.

-Surađujući s Europskom svemirskom agencijom, doprinosimo popularizaciji korištenja satelitskih podataka u Hrvatskoj. Osmišljavamo nove primjene i razvijamo aplikacije koje koriste satelitske podatke. S obzirom da je riječ o relativno manje poznatoj tehnologiji mnogim poljoprivrednim proizvođačima, odlučili smo organizirati ovu konferenciju. Odlučili smo pokazati kako prostorni podaci mogu raditi u korist poljoprivrede, izjavio je mr. sc. Dragan Divjak, direktor tvrtke List Labs.

Od trnja do zvijezda

Uz institucionalnu podršku nacionalnih donositelja odluka, na Konferenciji će sudjelovati stručnjaci i kreativni inicijatori perspektivnih projekata i start-upova, koji bi mogli razviti i međusobnu projektnu suradnju. U okviru sekcija predstavit će se razni projekti i nove tehnologije. Održat će se i okrugli stol „Od trnja do zvijezda“ na kojem će biti riječi o primjeni inovativnih rješenja u poljoprivredi.

Sponzorima je osigurana mogućnost predstavljanja promotivnim predavanjima u pojedinim sekcijama, a uz to imat će prilike predstaviti i cjelokupni proizvodno/prodajni program na štandovima i u popratnim publikacijama.

Uz sve prednosti satelitskih tehnologija, na konferenciji će biti predstavljene i brojne druge nove tehnologije koje već na velika vrata ulaze u primjenu u poljoprivredi, stoga pozivamo sve koje zanima kako će poljoprivredna proizvodnja izgledati za nekoliko godina, da se prijave na konferenciju i zavire u budućnost poljoprivrede, uputili su poziv organizatori.

O programu, te o načinu prijave i sudjelovanja na konferenciji „Primjena novih tehnologija“ možete saznati na internetskoj stranici: https://agrotech2022.listlabs.net/

ili molimo da se za više informacija o načinu prijave na Konferenciju javite kontakt osobi:

Mirna Bušić, LIST LABS

e-mail: mirna.busic@listlabs.net 

telefonski broj: +385 99 7122 079

Budite i vi dio bolje budućnosti poljoprivrede i pridružite nam se na Konferenciji!

Prethodni članakNa kojim se poljoprivrednim proizvodima varaju građani?
Sljedeći članakNemir među stočarima zbog najavljenih smanjenja potpora
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.