Sastojci (za 4 osobe):
– 500 g svježih njoka
– 25 g maslaca
– 1 manji poriluk
– 200 g krem sira
– 2 žlice pasirane rajčice
– malo sušenog čilija, po želji
– svežnjić peršina
– 250 g fileta lososa
– 50 g sira za ribanje

Priprema:
1. Pećnicu uključite na 200°C. Njoke kuhajte u dovoljnoj količini kipuće posoljene vode oko 3 – 4 minute. Gotove su kad isplivaju na površinu. Procijedite ih, ali sačuvajte oko 250 ml tekućine od kuhanja njoka.


2. Poriluk nasjeckajte na ploškice. Peršin sitno nasjeckajte. Filete lososa operite, posušite te im odstranite kožu pažljivo. Treba ih narezati na veće kockice.


3. U dubljoj tavi otopite maslac, te na njemu popržite sjeckani poriluk oko 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte krem sir, pasiranu rajčicu, sušeni čili, sjeckani peršin i tekućinu koju ste sačuvali od kuhanja njoka. Kuhajte na blagoj vatri, dok se krem sir ne rastopi i umak poveže. Posolite i popaprite po želji.


4. Tavu maknite s vatre, pa u umak dodajte ocijeđene njoke i sirove kockice lososa. Sve prebacite u dublju vatrostalnu posudu, preko svega naribajte malo sira, pa pecite oko 25-30 minuta, dok se tekućina malo ne reducira, a površina složenca poprimi zlaćanu boju.


5. Poslužite toplo sa salatom po želji.

Savjet više:
Umjesto lososa možete koristiti i neku drugu ribu po želji, no poželjno je da je malo čvršće teksture (npr. bakalar ili som).
Kockice lososa se ne moraju termički obrađivati prije pečenja u pećnici, iz razloga što ribi treba vrlo kratko da je prožme toplina i da se ona skuha.

Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

 

Recept iz knjige: Kuhaj slano,kuhaj fino

Prethodni članakKrem juha od graška i poriluka
Sljedeći članakTorta od riže i kupina
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.