Sastojci (za 4 osobe):
– 500 g svježih njoka
– 25 g maslaca
– 1 manji poriluk
– 200 g krem sira
– 2 žlice pasirane rajčice
– malo sušenog čilija, po želji
– svežnjić peršina
– 250 g fileta lososa
– 50 g sira za ribanje

Priprema:
1. Pećnicu uključite na 200°C. Njoke kuhajte u dovoljnoj količini kipuće posoljene vode oko 3 – 4 minute. Gotove su kad isplivaju na površinu. Procijedite ih, ali sačuvajte oko 250 ml tekućine od kuhanja njoka.
2. Poriluk nasjeckajte na ploškice. Peršin sitno nasjeckajte. Filete lososa operite, posušite te im odstranite kožu pažljivo. Treba ih narezati na veće kockice.
3. U dubljoj tavi otopite maslac, te na njemu popržite sjeckani poriluk oko 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte krem sir, pasiranu rajčicu, sušeni čili, sjeckani peršin i tekućinu koju ste sačuvali od kuhanja njoka. Kuhajte na blagoj vatri, dok se krem sir ne rastopi i umak poveže. Posolite i popaprite po želji.
4. Tavu maknite s vatre, pa u umak dodajte ocijeđene njoke i sirove kockice lososa. Sve prebacite u dublju vatrostalnu posudu, preko svega naribajte malo sira, pa pecite oko 25-30 minuta, dok se tekućina malo ne reducira, a površina složenca poprimi zlaćanu boju.
5. Poslužite toplo sa salatom po želji.

Savjet više:
Umjesto lososa možete koristiti i neku drugu ribu po želji, no poželjno je da je malo čvršće teksture (npr. bakalar ili som).
Kockice lososa se ne moraju termički obrađivati prije pečenja u pećnici, iz razloga što ribi treba vrlo kratko da je prožme toplina i da se ona skuha.

Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakKrem juha od graška i poriluka
Sljedeći članakTorta od riže i kupina
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.