Početkom godine počinje otvaranje brojnih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava (javnih poziva) na koje se mogu prijaviti različiti subjekti. Osim natječaja za sredstva Europske unije postoje brojni natječaji na nacionalnoj razini. Tako je svakom potencijalnom prijavitelju preporučljivo da s traženjem natječaja pogodnog za financiranje njegovog projekta započne na lokalnoj razini (općini ili gradu), a zatim kreće šire; regionalna (županija), nacionalna (Republika Hrvatska) te EU razina.

Što je bitno kod osmišljavanja projekta, tj. ideje?

Nacionalni natječaji jednostavniji su te većina prijavitelja samostalno ispunjava potrebne obrasce i sakuplja propisanu dokumentaciju, dok se u slučaju prijave na EU projekte većina prijavitelja odlučuje na angažiranje konzultanata koji će to učiniti za njih. Pojednostavljena prijava te popratna dokumentacija vidljiva je i u nekim Natječajima na EU razini, pa su tako Ministarstvo poljoprivrede te Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u provedbi Programa ruralnog razvoja maksimalno pojednostavili prijavu na Mjeru 6.3.1 namijenjenu malim poljoprivrednim gospodarstvima. Ako se odlučite samostalno upustiti u pisanje te prijavljivanje projekta, prvi korak je Vaša ideja. Kod osmišljavanja projekta važno je da je projekt nešto što vam je potrebno za unaprjeđenje ili proširenje vašeg dosadašnjeg poslovanja, ili početak sasvim novog poslovanja. Na umu je potrebno imati činjenicu kako je gotovo svakim natječajem definirano koliko godina se morate baviti segmentom poslovanja za koji ste ostvarili potporu kako sredstva ne bi morali vraćati, stoga prilikom planiranja budite realni. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na financiranje projekta kako bi bili sigurni da ćete projekt biti u mogućnosti realizirati. Određeni natječaji omogućuju isplatu avansa, no brojni zahtijevaju potpuno financiranje projekta s vaše strane te naknadno vraćanje uloženih sredstava. Nakon što ste definirali ideju, potrebno je pronaći otvoren natječaj na koji možete aplicirati. Primjerice, lokalne natječaje potražite na stranici općine ili grada. Ako trenutno nema objavljenih natječaja, informirajte se kod službenika o vrstama natječaja koji će se otvoriti te o vremenu kad se očekuje njihovo otvaranje. Preporučljivo je pogledati u arhivi kako su izgledali prošli natječaji, kakvi su bili uvjeti i koja dokumentacija je bila potrebna. Natječaji koje raspisuje županija objavljuju se na njihovim web stranicama, dok svako pojedino ministarstvo ili drugi donator svoje natječaje objavljuje na svojim web stranicama. Tako primjerice natječaje koji su vezani uz razvoj turističkih sadržaja, između ostalog, možete pronaći na internetskim stranicama Turističke zajednice Republike Hrvatske te na stranicama Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Natječaje za poljoprivrednike potražite na stranicama općina/gradova, županija te na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Natječaje financirane iz EU sredstava potražite na internetskoj stranici strukturni fondovi gdje na jednom mjestu dobivate potpuni pregled svih otvorenih natječaja (za sve Operativne programe). Imajte na umu da natječaje raspisuju i veće kompanije, ambasade, zaklade, fondovi te LAG-ovi.

Natječaji su uvijek javno objavljeni i moguće ih je pronaći na brojnim internetskim stranicama. Određene stranice poput internetskih stranica LAG-ova, regionalnih agencija ili konzultantskih kuća, pružaju pregled trenutno otvorenih natječaja neovisno o izvoru financiranja, no uvijek je preporučljivo natječaje ili takozvane javne pozive potražiti i na matičnim stranicama donatora.

 class=

Pronašli ste natječaj/javni poziv, što sad?

Na što je potrebno obratiti pažnju?

Bodovi

Izračun ukupne vrijednosti projekta

Popunjavanje obrazaca prijave i pojašnjavanje pojmova

Najčešće greške prilikom popunjavanja obrazaca

Dvostruko financiranje

Rezultati projekta

Tablica: Akcijski plan (gantogram)- pogrešno označavanje vremena provedbe projekta

Izrada troškovnika

Primjer dijela obrasca za prijavu projekta

Financijski instrumenti za ruralni razvoj

Oblici financiranja projekata

Tablica: Prihvatljive i neprihvatljive aktivnosti

Tablica: NEPRIHVATLJIVE AKTIVNOSTI u financijskim instrumentima

Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj

Investicijski krediti za ruralni razvoj

Aktualni natječaji u sektoru poljoprivrede

Natječaj za tip operacije 3.1.1. „Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete“

Natječaj za tip operacije 4.3.3. „Ulaganje u šumsku infrastrukturu“

Natječaj za operaciju 9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.4.1. „Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša“

Natječaj za osnivanje operativnih skupina za provedbu tipa operacije 16.4.1 “Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta”

Financijski instrumenti Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020.

Koji su natječaji za bespovratne potpore u planu u 2019.?

I. Uvod

II. Trenutno stanje

III. Pravna osnova za provedbu mjera iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.

IV. Indikativni plan objave natječaja 2019.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 3/2019

Prethodni članakNewsletter 3/2019
Sljedeći članakCroVin – Drugi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske
Maja Čičko, mag.ing.agr.
Maja Čičko završila je preddiplomski studij naftnog rudarstva koji je nadogradila diplomskim studijem Ekološke poljoprivrede i agroturizma. Radila je u Ministarstvu poljoprivrede, a u LAG-u je zaposlena kao voditeljica od 2016. godine i u tom razdoblju dodatno se obrazovala u segmentu pripreme i provedbe EU projekata te javne nabave, a osposobljena je i kao računalni operater. Radi na pripremi i provedbi EU projekata gdje je voditeljica na projektu Job College SAVA, kao i na Projektu Mjere 19 financirane iz Programa ruralnog razvoja. Osmišljava, piše i prijavljuje projekte od važnosti za ruralni razvoj, ne samo za vlastitu organizaciju, već i za organizacije s područja LAG-a kojima je potrebna tehnička i savjetodavna pomoć prilikom realizacije projekata. Unutar projekata edukacija financiranih iz nacionalnih sredstava, provodila je brojne radionice i predavanja koja su mahom bila orijentirana na razvoj ruralnog područja putem poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma kao i revitalizaciju ruralnog prostora na način da se aktiviraju mlade osobe koje bi naslijedile staračke OPG-ove (pomlađivanje OPG-a). U LAG-u je izradila lokalne razvojne strategije na temelju koje LAG provodi vlastite natječaje pri čemu je provodila brojna detaljna istraživanja i participativne sastanke. Unutar provedbe Mjere 19 radila je kao evaluator Projekata. Prije zaposlenja u LAG-u nekolicinu godina samostalno je pisala i vodila blog, a radila je i kao urednica i voditeljica na lokalnoj televiziji.