Jaglac je poznat kao vjesnik proljeća, a ujedno je i ljekovit, a njegova ljekovitost poznata je još od 15. stoljeća. Koristi se za pripravak sirupa od jaglaca kao sredstvo za iskašljavanje. Isto tako se koristi i kao blagi sedativ te sredstvo protiv umora, gihta i reume.

Rani jaglac, proljetni jaglac ili jagorčika (Primula veris) trajna je biljka koja za razliku od običnog jaglaca nosi na vrhu stabljike cvjetove složene u štitasti cvat koji je nagnut na jednu stranu. Cvate od ožujka do svibnja. Ova lijepa biljka raste na brdskim livadama izloženim suncu, u svjetlijim listopadnim i miješanim šumama te na njihovim rubovima, među grmljem, osobito na brežuljcima s vapnenastom podlogom.

Obični jaglac (Primula vulgaris) koji se prepoznaje po prizemnim listovima i cvjetnim stabljikama te je kod nas puno češći, nešto je slabijeg djelovanja od ljekovitog jaglaca ili jagorčike (Primula veris). Oba jaglaca sadrže niz ljekovitih tvari poput saponina u korijenu jaglaca, ali i u drugim dijelovima biljke. Koriste se za omekšavanje i rastvaranje sluzi. Jaglac pripomaže u smanjenju prekomjerne sluzi i kašlja. Osim toga korijen jaglaca djeluje na čišćenje krvi i pomaže u izlučivanju iz organizma svih otrovnih tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma.

Sirup od cvjetova jaglaca

Za sirup nam treba pola šalice cvjetova jaglaca, 200 g šećera i pola litre vode. Ubrane cvjetove najprije dobro operite i osušite. Šećer nakon toga prelijte vrućom vodom i miješajte ga na vatri kako bi se otopio. Suhe cvjetove jaglaca dodajte u vruću vodu i prije nego voda zavrije, toplinu posve smanjite. Kuhajte smjesu 2 i pol do 3 sata. Kako voda bude isparavala, smjesa će postajati sve tamnija, boje karamele. Nakon kuhanja smjesu procijedite pa tekućinu čuvajte u staklenoj boci, u hladnjaku.

jaglac
Sirup od jaglaca

Čajna mješavina kod dugotrajnog kašlja

Protiv dugotrajnog kašlja pomaže mješavina od 40 g korijena jaglaca, 20 g sjemenki anisa, 2 g sjemenki komorača i 20 g lista podbjela. Od jedne žličice mješavine pripremi se čaj koji se pije topao zaslađen medom, od dva do tri puta na dan.

jaglaca
Obični jaglac

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZapočele vinske svečanosti u Općini Štrigova
Sljedeći članak🔥 Vrijeme je za roštilj! 🔥
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.