Ukrasne posude na balkonima i terasama ne moraju uvijek biti zasađene jednogodišnjim ukrasnim biljem. Ako imate mogućnosti i prostora da na balkonu postavite veće posude ili veće terakota tegle, tada imate mogućnosti za uzgoj trajnica, grmova i sličnih nasada. Sve ovisi o vašim zahtjevima.

Dosta listopadnih grmova ili crnogoričnih – trajnozelenih, moguće je nabaviti u patuljstom obliku. Neki od njih i ne izrastu tako visoko, pa ih je moguće držati u cvjetnim koritima ili većim teglama, bar nekoliko godina. Moguće su i kombinacije drvenastog grmlja i jednogodišnjeg cvijeća ili niskih trajnica. Primjerice, u jednu poveću posudu možete zasaditi kombinaciju: Cotoneaster divarikatus – grm visok oko 50 cm, a u podnožju sadite Aster ericoides, Cotoneaster dommeri (puzajući cotoneaster), neku nisku krizantemu i jesenski Astru. Koliko ćete biljaka kombinirati, ovisi o veličini posude.

U jesenskim danima vrlo je lijepo vidjeti u cvjetnim koritima Ilex, koji u to doba ima izrazito crvene bobice uzduž grančica, te Buxus sempervirens koji može biti oblikovan u krasne okrugle oblike.
Acer palmatum (ukrasni javor) sa svojim prekrasnim purpurnim nježno rasperjanim lišćem, svakako će biti prelijepi ukras jeseni u vrtu. Razne vrste Cotoneastera također su uobičajeni ukrasni grmovi u vrtovima i na javnim površinama, uzgajani u velikim posudama ili betonskim koritima.

Pieris – vatreni grm

Jedan od najljepših ukrasnih grmova je Pieris (Pieris japonica). On spada u trajnozelene grmove. Voli polusjenu, a tlo za njega mora biti bogato humusom, po mogućnosti bez kalcija. Ako ste ga nabavili u cvjetnom loncu, možete ga presaditi (cijelu biljku sa zemljom) u malo veći ukrasni lonac koji neće imati otvor na dnu, tako da pri zalijevanju voda ne istječe van. Cvjetovi Pierisa nalik su na cvjetiće đurđica (mali zvončići) i sakupljeni su u bogate krem bijelo ili roza cvatove finog blagog mirisa. U jesen će se iz cvjetića razviti okrugle sjemenke sivosmeđe boje i ostaju na granama do veljače.

Njega Pierisa u teglama

Pieris možete saditi u polusjenoviti dio vrta, ali uzgoj u teglama će biti veliko veselje za ljubitelje cvijeća koji nemaju vrt ili veći prostor za ukrasno bilje. Najbolje je da u proljeće nabavite u nekom vrtnom centru već lijepo razvijeni grmić u tegli. Pazite da ima lijepo tamnozeleno zdravo lišće. Dobro je da površinu u tegli pokrijete slojem usitnjene kore drveta, kako bi se sačuvala potrebna vlaga.
Prihrana – starije grmove u proljeće prihranite kompostom ili nekim organskim gnojivom za rododendrone, jer Pieris voli isto kao i Rododendroni, kiselu zemlju. Kada govorimo o prihrani, važno je znati da se za gnojenje Pierisa koristi isključivo organsko gnojivo, a nikako mineralno.
Iza cvatnje – grančice se prorijede, ali ne previše. Ocvali cvatovi se redovito odstranjuju tijekom cvatnje kako se ne bi razvijale sjemenke i crpile nepotrebno hranjivo. Cilj uzgoja grma je lijepi oblik grma i cvatnja, a ne razmnožavanje, pa zato uklanjamo suhe cvjetove da se ne bi razvile sjemenke.
Tijekom ljeta – brinite o redovitom zalijevanju, posebno tijekom dužih sušnih razdoblja. Možete povremeno rahliti zemlju, no budite pažljivi da ne oštetite korijenje jer se ono nalazi plitko.
Tijekom zime – Pieris može ostati vani, ali više voli zaštićeno mjesto (zaštićeno od hladnih vjetrova) gdje neće biti izložen jakim vremenskim kolebanjima i prevelikoj hladnoći. Možete ga prekriti i agrotekstilnom folijom u vrijeme najjače hladnoće.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje