Ukrasne posude na balkonima i terasama ne moraju uvijek biti zasađene jednogodišnjim ukrasnim biljem. Ako imate mogućnosti i prostora da na balkonu postavite veće posude ili veće terakota tegle. Tada imate mogućnosti za uzgoj trajnica, grmova i sličnih nasada. Sve ovisi o vašim zahtjevima.

Dosta listopadnih grmova ili crnogoričnih – trajnozelenih, moguće je nabaviti u patuljstom obliku. Neki od njih i ne izrastu tako visoko, pa ih je moguće držati u cvjetnim koritima ili većim teglama, bar nekoliko godina. Moguće su i kombinacije drvenastog grmlja i jednogodišnjeg cvijeća ili niskih trajnica. Primjerice, u jednu poveću posudu možete zasaditi kombinaciju: Cotoneaster divarikatus – grm visok oko 50 cm, a u podnožju sadite Aster ericoides, Cotoneaster dommeri, neku nisku krizantemu i jesenski Astru. Koliko ćete biljaka kombinirati, ovisi o veličini posude.

U jesenskim danima vrlo je lijepo vidjeti u cvjetnim koritima Ilex, koji u to doba ima izrazito crvene bobice uzduž grančica. Također Buxus sempervirens koji može biti oblikovan u krasne okrugle oblike.
Acer palmatum (ukrasni javor) sa svojim prekrasnim purpurnim nježno rasperjanim lišćem, svakako će biti prelijepi ukras jeseni u vrtu. Razne vrste Cotoneastera također su uobičajeni ukrasni grmovi u vrtovima i na javnim površinama. Uzgajani u velikim posudama ili betonskim koritima.

Pieris – vatreni grm

Jedan od najljepših ukrasnih grmova je Pieris (Pieris japonica). On spada u trajnozelene grmove. Voli polusjenu, a tlo za njega mora biti bogato humusom, po mogućnosti bez kalcija. Ako ste ga nabavili u cvjetnom loncu, možete ga presaditi (cijelu biljku sa zemljom) u malo veći ukrasni lonac koji neće imati otvor na dnu. Tako da pri zalijevanju voda ne istječe van. Cvjetovi Pierisa nalik su na cvjetiće đurđica i sakupljeni su u bogate krem bijelo ili roza cvatove finog blagog mirisa. U jesen će se iz cvjetića razviti okrugle sjemenke sivosmeđe boje i ostaju na granama do veljače.

Njega Pierisa u teglama

Pieris možete saditi u polusjenoviti dio vrta. No uzgoj u teglama će biti veliko veselje za ljubitelje cvijeća koji nemaju vrt ili veći prostor za ukrasno bilje. Najbolje je da u proljeće nabavite u nekom vrtnom centru već lijepo razvijeni grmić u tegli. Pazite da ima lijepo tamnozeleno zdravo lišće. Dobro je da površinu u tegli pokrijete slojem usitnjene kore drveta, kako bi se sačuvala potrebna vlaga.

Prihrana – starije grmove u proljeće prihranite kompostom ili nekim organskim gnojivom za rododendrone, jer Pieris voli isto kao i Rododendroni, kiselu zemlju. Kada govorimo o prihrani, važno je znati da se za gnojenje Pierisa koristi isključivo organsko gnojivo, a nikako mineralno.

Iza cvatnje – grančice se prorijede, ali ne previše. Ocvali cvatovi se redovito odstranjuju tijekom cvatnje kako se ne bi razvijale sjemenke i crpile nepotrebno hranjivo. Cilj uzgoja grma je lijepi oblik grma i cvatnja, a ne razmnožavanje. Zato uklanjamo suhe cvjetove da se ne bi razvile sjemenke.

Tijekom ljeta – brinite o redovitom zalijevanju, posebno tijekom dužih sušnih razdoblja. Možete povremeno rahliti zemlju, no budite pažljivi da ne oštetite korijenje jer se ono nalazi plitko.

Tijekom zime – Pieris može ostati vani, ali više voli zaštićeno mjesto (zaštićeno od hladnih vjetrova) gdje neće biti izložen jakim vremenskim kolebanjima i prevelikoj hladnoći. Možete ga prekriti i agrotekstilnom folijom u vrijeme najjače hladnoće.