Kod planiranja vrta, naročitu pozornost treba posvetiti bojama i učincima koje one imaju na prostor. Koloristički usklađen prostor, bilo da se radi o komplementarnim ili kontrastnim kombinacijama boja, izgledat će znatno ljepše nego ako su boje izmiješane u prostoru kao „da ih je voda donijela“. Čak i šareni vrtovi trebaju pomno planiranje.

Pri odabiru boja cvijeća važno je dobro razmisliti i o usklađivanju dominantnih boja u vrtu s bojama izgrađenih zona u vrtu, ali i veličini prostora. Tako će boje koje se nalaze u hladnom dijelu spektra vrt činiti većim, dok se tople boje ili boje sunca (žuta, narančasta i crvena) optički približavaju i čine prostor manjim. Tople boje dobro idu uz bijele, sive i općenito tamne fasade i tamnu boju drveta. Izvrstan su kontrast zelenilu bujne vegetacije.

Jeste li znali?

Sunčano žuta većinom djeluje poticajno na ljude, crvena je vatrena. Općenito, nasadi toplih, sunčanih boja unose vedrinu i sjaj u tmurne dane.

Biljke u prostor unose boju svojom korom, listovima, cvjetovima i plodovima, a uz dobro kombiniranje biljnih vrsta, u vrtu uvijek može biti prisutna boja. Naravno, zima je doba godine kad je ipak ima najmanje, a zatim, s približavanjem proljetnih dana, dok još u krajobrazu prevladavajuće smeđe i sive boje, počinju se pojavljivati prvi cvjetovi ili iznenada zabljesne kora nekog grma (poput vrsta roda Cornus) ili stabla i oživi sumorni krajolik. Nakon proljetnica, dolaze do izražaja sezonske cvjetne vrste,  trajnice i cvatući grmovi. Krajem ljeta plodovi grmlja i drveća počinju poprimati jesensku boju, a često plodove zadržavaju i dugo u zimu. Jesen je poznata po raskoši boja kad naročito dolaze do izražaja žuti, narančasti, crveni i purpurni tonovi. Sezonski nasadi idealnu su za igru bojama.

Pročitajte više o cvijeću za vrt u šarenim bojama:

Gazanija – privlači leptire i dobro podnosi sušu

Slamnati cvijet izvrstan je za zimske aranžmane

Vatrena kadulja dugo cvate

Begonija je korisna i izvanredno lijepa trajnica

Zijevalica za blagih zima raste i na otvorenom

Pijetlova krijesta ima cvatove u svim toplim bojama

Prkos zatvara cvjetove za vrijeme oblačnih dana