Vatrena kadulja, Salvia splendens Ker Gawl., Lamiaceae potječe iz Brazila, uzgaja se kao trajnica dok je kod nas jednogodišnja vrsta. Visine je oko 30 cm, ali u povoljnim uvjetima do pred kraj vegetacije može biti viša od 50 cm.

Stabljika je uspravna, razgranata, na gornjim dijelovima fino dlakava. Listovi su nasuprotni, srcoliko eliptični, zašiljeni pri vrhu i nazubljeni, izražene nervature, tamnozeleni, na dugim peteljkama. Dugi su 7, a široki oko 5 cm. Cvjetovi su u metličastim klasovima na vrhu stabljike. Rascvjetavaju se od donjih cvjetova prema vrhu tako da biljka dugo cvate. Cjevastog su oblika tipičnog za porodicu usnjača (Lamiaceae).

Najčešći su kultivari vatreno crvene boje, premda postoje i ljubičasti, bijeli, narančasti i žuti. Koristi se za sadnju sezonskih cvjetnih gredica na javnim i privatnim površinama te za sadnju ukrasnih posuda. Traži sunčano stanište, propusno tlo, umjereno vlažno, siromašnije na hranivima. Razmnožava se sjetvom sjemena krajem veljače ili u ožujku i presađuje na otvoreno nakon što prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova.

Pročitajte više o cvijeću za vrt u šarenim bojama:

Gazanija – privlači leptire i dobro podnosi sušu

Slamnati cvijet izvrstan je za zimske aranžmane

Begonija je korisna i izvanredno lijepa trajnica

Zijevalica za blagih zima raste i na otvorenom

Pijetlova krijesta ima cvatove u svim toplim bojama

Prkos zatvara cvjetove za vrijeme oblačnih dana