Zijevalica, zečić, žabica, Antirrhinum majus L., Scrophulariaceae) – višegodišnja trajnica porijeklom iz sredozemnog dijela Europe gdje raste na siromašnim tlima, u pukotinama stijena. Uzgaja se kao jednogodišnja.

Lako se sama zasijava. Uspravne je razgranate stabljike. Ovisno o kultivaru naraste 30-60 cm pa čak i do 1 m. Na donjem dijelu stabljike listovi su ovalno lancetasti i nasuprotni, a gornji su naizmjenični i lancetasti, glatki, tamnozeleni. Cvjetovi jednostavni ili puni, bijele, žute, narančaste, ružičaste, crvene ili ljubičaste boje.

Koristi se na gredicama u privatnim vrtovima, niži kultivari na javnim gradskim površinama i kao lončanice, kao cvjetna vrsta za rez za izradu svježih buketa. Uzgaja se na sunčanim ili svijetlim položajima u propusnom, hranivom tlu. Razvijene biljke su otporne na sušu. Za blagih zima biljke mogu prezimiti na otvorenom i nastaviti rasti naredne godine. Sije se u turnusima od siječnja do ožujka, jednom pikira, a na otvoreno sadi nakon prestanka opasnosti od kasnih proljetnih mrazova na razmak 25-30 cm. Od mjera njege potrebno ju je redovito prihranjivati, a u drugom dijelu ljeta kad cvatnja počne slabjeti, poreže se i prihrani te se tako potakne ponovna cvatnja.

Pročitajte više o cvijeću za vrt u šarenim bojama:

Gazanija – privlači leptire i dobro podnosi sušu

Slamnati cvijet izvrstan je za zimske aranžmane

Vatrena kadulja dugo cvate

Begonija je korisna i izvanredno lijepa trajnica

Pijetlova krijesta ima cvatove u svim toplim bojama

Prkos zatvara cvjetove za vrijeme oblačnih dana