Begonija, Begonia semperflorens Hook., Begoniaceae je trajnica porijeklom iz vlažnih, tropskih šuma Brazila, Paragvaja, Urugvaja, Argentine, Perua koja se kod nas uzgaja kao jednogodišnja.

Niskog je grmolikog rasta. Naraste 25-40 cm, izboji su mesnati i krhki. Listovi su mesnati, sjajni, zeleni ili smeđi, jednostavni, široko jajolikog oblika, tipično asimetrični za rod Begonia, nazubljeni. Dugi su 12 cm, a široki 8 cm. Postoje kultivari bijelih, ružičastih i crvenih, jednostavnih ili duplih cvjetova.

Sadi se na javne gradske nasade i u privatnim vrtovima na cvjetne gredice kao ploha ili obrub. Zahvaljujući niskom rastu koristi se i za sadnju ukrsnih posuda i žardinjera. Traži sunčane do polusjenovite položaje, propusno, ocjedito tlo s dosta hraniva. Izuzetno sitno sjeme sije se u siječnju i veljači, mjesec dana nakon nicanja biljke se pikiraju prvi put, a za još jedan mjesec pikiraju se u finalne posude za prodaju. Na otvoreno se sade kad prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva.

Cvjetove posjećuju pčele i skupljaju pelud i nektar. Mesnati listovi i cvjetovi su jestivi sirovi, kuhani ili prženi. Blago su gorkastog okusa.

Pročitajte više o cvijeću za vrt u šarenim bojama:

Gazanija – privlači leptire i dobro podnosi sušu

Slamnati cvijet izvrstan je za zimske aranžmane

Vatrena kadulja dugo cvate

Zijevalica za blagih zima raste i na otvorenom

Pijetlova krijesta ima cvatove u svim toplim bojama

Prkos zatvara cvjetove za vrijeme oblačnih dana