Bez obzira imate li balkon, terasu ili pak živite u stanu, na kreativan i zabavan način možete napraviti zanimljivu dekoraciju koja će uljepšati vaš prostor. Kaktusi i razni sukulenti podsjećaju na toplo ljeto, no nemaju svi mogućnost uspješno ih uzgajati na svojim prozorima ili balkonima.

Odvojite malo vremena i s vrlo pristupačnim priborom i materijalom za izradu napravite simpatične kaktus teglice. Veličina ovakve dekoracije ovisi isključivo o veličini teglice koju ćete koristiti. U primjeru koji slijedi koristili smo malu konzervu graha. Dakle, ona može biti malena, ali i prilično velika odlučite li se ovu ideju napraviti u velikim zemljanim ili plastičnim teglama za cvijeće. Sve ovisi o prostoru kojim raspolažete i vašoj želji. U izradu uključite i svoje najmlađe i zabava može početi!

Materijal i pribor:

  • Akrilne boje
  • Kist
  • Kamenčići raznih veličina i oblika
  • Bijeli akrilni flomaster
  • Pijesak
  • Konzerva, teglica, posuda…
  • Ukrasna vrpca
  • Drveni štapić

Do zanimljive dekoracije u 7 koraka

1. Priprema konzerve/posude

Ako se odlučite za klasičnu konzervu, potrebno ju je oprati, skinuti naljepnicu i dobro osušiti.

2. Bojanje konzerve/posude

Nakon sušenja konzervu možete obojati akrilnom bojom po želji, mi smo se odlučili za crnu koja daje lijepi kontrast različitim nijansama zelene boje kamenčića.

3. Pripremite kamenčiće

U međuvremenu pripremite svoje kamenčiće. Ukoliko ste ih sakupljali prošloga ljeta na moru, utoliko ih svakako operite mlakom vodom i deterdžentom kako biste s njih oprali sol. Ovaj korak je važan radi akrilne boje kojom ćete ih bojati. Ako ostane soli na kamenčićima, vremenom bi se boja mogla početi ljuštiti. Kako akrilna boja ima i akrilnu smolu u sebi, nakon bojanja nije potrebno dodatno lakirati kamenčiće, boja će biti postojana.

4. Bojanje kamenčića

Na red dolazi bojanje – najzanimljiviji dio ovog projekta. Svaki kamenčić obojite u zelenu boju, idealno bi bilo u nekoliko različitih nijansi. ako imate samo jednu nijansu zelene, postupno joj možete dodavati malo žute i bijele i na taj način ćete dobiti svijetlije tonove zelene.

Na svakom kamenčiću, nešto tamnije zelenom nijansom i tankim kistom nacrtajte linije, kako je prikazano na slikama. Pored tih linija čačkalicom izvucite još tanje linije bijelom bojom. Ove bijele linije mogu biti i malo isprekidane, ne morate se truditi da budu savršeno ravne.

Na kraju bijelim akrilnim tankim flomasterom dodajte male bijele točkice i „križiće“ na bijelim linijama koje ste nacrtali, to će predstavljati kaktusove bodljice.

5. Postavljanje u konzervu/posudu

Kada se kamenčići osuše, spremni su za postavljenje u konzervu. Napunite je pijeskom gotovo do vrha i ubodite svoje kamenčiće u pijesak minimalno ¼ njihove visine, kako bi stabilno stajali. Nije potrebno nikakvo lijepljenje, njihova težina i pijesak će savršeno poslužiti za stabilnost.

6. Dodavanje zgodnog natpisa

Po želji možete dodati i drveni štapić kojeg ćete skratiti do željene visine, obojati u crno i bijelim akrilnim flomasterom na njemu ispisati neku riječ, veselu misao, što god poželite.

7. Na samom kraju, možete na konzervi napraviti i male bijele točkice, dodati neki ukras ili vrpcu po želji, a ljubitelji minimalizma mogu je ostaviti jednobojnom.

Ovaj zabavni projekt ne iziskuje puno vremena i materijala za izradu, a odabir različitih boja, veličina teglica koje koristite i veseli natpisi na drvenim štapićima mogu uistinu pretvoriti svaki kutak u veselu ljetnu oazu. Uživajte u izradi!

Foto: Tea Jurković