Trend recikliranja starih i neželjenih stvari, poput rabljenih bačvi, nikad nije bio aktualniji. Pretvaranje starih, neupotrebljivih bačvi u žardinjere za prekrasno cvijeće ili aromatično bilje izvrstan je način da prenamijenite stari, nepotreban predmet i unesete novi život u svoj vrt ili životni prostor.

Danas se zbog praktičnosti sve više koriste inox bačve, pa stare bačve postaju suvišne i često su u malim oglasima. Neki kojima stare bačve više ne trebaju, pa im i smetaju, čak ih i daruju onome tko ih odveze. No, rabljene drvene bačve mogu se pretvoriti u mnoge stvari, poput namještaja, žardinjera, pa čak i pseće kućice.

Toliko je nevjerojatnih stvari koje se mogu napraviti od bačava, a inspiracija se može pronaći posvuda. U ovom ćemo se članku usredotočiti na prenamjenu rabljenih bačvi u žardinjere. Slijedeći jednostavne korake navedene u ovom članku, staroj vinskoj bačvi možete pružiti mirovinu koju zaslužuje. Njihov prvi život protekao je u napornom radu, odležavanju vina u kojem ste nekad uživali, stoga zaslužuju ugodan odmor kao lijepa posuda za ukrasno, korisno bilje.

Potreban materijal

 Za izradu vlastite prekrasne prenamijenjene žardinjere, bit će vam potrebno sljedeće:

1. Bačva

2. Čekić i dlijeto

3. Aku bušilica i svrdlo za metal

4. Ubodna pila

5. Stolarska olovka

6. Marker kreda

7. Mjerna traka ili metar

8. Brusilica, turpija i brusni papir

9. Vrtna zemlja

10. Biljke

Postupak

Cijeli proces je prilično jednostavan. Samo slijedite korake u nastavku kako biste napravili svoj omiljeni novi ukrasni element u vrtu.

1. Prije nego počnete raditi na bačvi, obavezno je temeljito operite. Ostaci alkohola iz bačve, mogli bi utjecati na pH tla, negativno utječući na to kako će cvijeće rasti u vašoj žardinjeri. Najbolje je upotrijebiti miniwash stroj za visokotlačno pranje kako biste očistili i vanjsku i unutarnju stranu rabljene bačve. Možete je oprati i ručno, koristeći spužvu.

2. Nakon što je bačva oprana, mora se osušiti. Ostavite svoju bačvu na suncu nekoliko dana da se dovoljno osuši prije nego što prijeđete na sljedeći korak izrade vaše bačve za sadnju bilja. Ako kao u svibnju ove godine baš i ne bude mnogo sunca, ostavite bačvu na mjestu gdje barem neće padati kiša.

3. Kod starih i nekorištenih bačvi često se drvo isuši i obruči popuste. Čekićem i dlijetom učvrstite obruče na bačvi. Izmjerite je li jednaka udaljenost obruča do vrha sa svih strana i po potrebi popravite.


4. Kako bi obruče fiksirali, možete ih dodatno učvrstiti vijcima koji su kraći od debljine dužica na bačvi. Svrdlom za metal probušite obruče i vijcima pričvrstite obruč za drvo, tako da glava vijka ne strši, odnosno da je poravnata s obručem.

5. Izmjerite i označite željenu dužinu i ubodnom pilom počnite prepilite bačvu kako bi dobili dvije žardinjere. Žardinjere mogu biti iste visine, ali ako želite različite visine, bačvu nećete prepiliti točno po sredini, već bliže vrhu ili dnu. Po potrebi, možete pilom skratiti dužice po želji.

Budući da se bačva od dna prema vrhu širi, odaberite promjer i visinu koja vam najviše odgovara i brusilicom, turpijom i brusnim papirom izbrusite prepiljene vrhove dužica bačve kako bi bili glatki na dodir, a ako vam se više sviđa obli rub, možete ga brušenjem oblikovati.

Brušeni obli i nebrušeni ravni vrh

Drvo je poželjno zaštititi da bude otpornije na vlagu, pa ga možete premazati premazom na bazi pčelinjeg voska.

6. Prije nego što svoje bačve za vino napunite zemljom, bušilicom i velikim svrdlom napravite najmanje 6 velikih drenažnih rupa promjera 3 cm ravnomjerno raspoređenih po dnu bačve. Ako imate, možete koristiti i krunska svrdla za veći promjer rupa. Možete probušiti i više rupa manjeg promjera, npr. 9-12 rupa promjera 2 cm, no manje promjere ne bismo preporučili, jer voda ne bi dovoljno otjecala.

Drenažni otvori

Otvori za drenažu su vrlo bitni, i nikako ovaj korak nemojte preskočiti, jer ako razmislite, bačve za vino napravljene su da drže tekućinu bez curenja. Naravno, mogu se malo ocijediti između dužica kako stare, ali općenito su izvrsne u zadržavanju vlage. Ako ne napravite dovoljno drenažnih rupa, tlo u bačvama će postati previše vlažno i biljke lako mogu istrunuti.

Savjet: razmislite koliko ćete cvijeća staviti u žardinjeru i koliko često ćete ga zalijevati prije nego odlučite koliko ćete rupa izbušiti. Što više cvijeća i češće zalijevanje, to će vam vjerojatno trebati više rupa.

7. Na dno bačve također obično dodamo sloj izdržljivog vodopropusnog platna kako bismo spriječili da se drenažni otvori ne začepe zemljom.

Vodopropusno izdržljivo platno

To je i izvrstan način da osigurate da invazivno korijenje kultura poput metvice ne pobjegne s dna bačve.

Bačve na povišenom

Izbjegavajte postavljanje žardinjera od bačve izravno na tlo. Umjesto toga, malo ih podignite na cigle ili blokove kako biste smanjili kontakt drva i zemlje. To će spriječiti truljenje dna bačve i produljiti vijek trajanja vaše bačve u vrtu.

Bačva koja je izravno na tlu brže će istrunuti

Ne morate podizati bačve ako su na betonu ili šljunku, ali možete ako želite. Žardinjere od bačve vrlo su teške nakon što se napune zemljom, pa svakako to učinite prije nego što ih napunite zemljom i supstratom. Praktično rješenje je postavljanje kotača na dno bačve, pa se bačve lakše mogu prenositi. Jednostavno pričvrstite kotačiće za teži teret na dno bačve. Prikladne kotače s pločicama za pričvršćenje možete naći u bolje opskrbljenim centrima za gradnju.

Ako ne želite postaviti kotače izravno na bačvu, možete napraviti podložak od čvrstog drva, ili nekog drugog materijala po želji na koji ćete montirati kotače, pa bačvu postaviti na podložak.

Mobilne bačve-žardinjere su posebno praktične u malim prostorima gdje nije idealna izloženost suncu kroz cijelu godinu, pa svoju bačvu s biljem možete pomicati gdje želite, kao i za vrtove u kojima su vinske bačve savršeno rješenje za osjetljive kulture koje treba po zimi spremiti na toplo ili za prostore bez dovoljno površine sa zemljom, poput terasa, ili parkirališta.

Kad postavite pripremljenu bačvu na željeni položaj, napunite svoju novu žardinjeru zemljom za posude. Supstrat obično sadrži perlit i umjereno je bogat organskom tvari. U trgovinama postoje razne vrste zemlje u vrećama, no u vašoj žardinjeri dovoljno je da sadrži do 30% volumena komposta. Na vrhu, ne zaboravite pokriti svoju bačvu dobrim slojem malča, koji će tlo zaštititi od prevelikog isušivanja, kao i korijenje biljaka od temperaturnih promjena i pomoći u zadržavanju vlage.

Koliko je potrebno zemlje za žardinjeru od bačve?

Postoje razne dimenzije bačvi, no, za primjer ćemo uzeti bačvu koja ima prosječan promjer od oko 70 cm kad je prerezana na pola, odnosno oko 150 l volumena. I supstrat odnosno vrtna zemlja za posude može biti u vrećama s različitim volumenima, pa računajte da će vam biti potrebno oko 3 vreće od 50 l za takvu bačvu. Ovisno o kulturi koju ćete uzgajati, planirajte i prihranu. Prije sadnje jednogodišnjih vrsta dovoljno je jednom dodati gnojivo prije sadnje, i potom prihranjivati tekućim gnojivom, prema zahtjevima kulture.

Kod trajnica koje će rastu u bačvama-žardinjerama pognojiti treba u proljeće i jesen, uz prihranu tijekom sezone.

Zalijevanje

Potrebe za navodnjavanjem drastično se razlikuju ovisno što uzgajate. Na primjer, velike biljke s razgranatim sustavom korijenja zahtijevaju češće zalijevanje (i tlo se brže suši) od mladih biljaka. Većina biljaka preferira stalno vlažno tlo, no ne prevlažno. Dakle, zalijevajte svoje biljke u bačvi dovoljno često kako se tlo ne bi potpuno osušilo između zalijevanja, ali i da ne ostane mokro cijelo vrijeme. Ako ste u nedoumici, napravite “provjeru prstom” i istražite nekoliko cm ispod površine tla kako biste procijenili vlažnost.

Prednosti vrtlarenja u bačvama

Stare vinske bačve su izvrsne za uzgoj povrća, cvijeća, začinskog bilja ili čak drveća u malim prostorima kao što su vrtovi na terasi. Vinske bačve su lijepe i duboke, pružaju dovoljno prostora za cvjetanje raznih biljaka, uključujući kulture s dubokim korijenom poput rajčice. Vrtlarenje u vinskim bačvama stvara kontrolirano okruženje koje možete prilagoditi potrebama određene biljke. Na primjer, napunite vinsku bačvu kiselom zemljom ili upotrijebite kisela gnojiva za uzgoj borovnica ili aronije.

Uzgoj biljaka u bačvama čuva ih od krtica i voluharica. Vinske bačve također su idealne za uzgoj i ograničavanje invazivnih biljaka koje se mogu jako proširiti poput metvice. Za razliku od povišenih gredica, vrtlarstvo u vinskim bačvama ne zahtijeva sastavljanje, građevinske vještine ili alate (osim bušilice za dodavanje drenažnih rupa). Vinske bačve dodaju karakter i obline vrtu. Vinske bačve traju dugo – minimalno nekoliko godina, do 10 i više (ovisno o kvaliteti i klimi). Dajući im drugi život, doprinosite smanjenju otpada.

 Koliko biljaka može stati u bačvu?

 Iznenadili biste se koliko biljaka možete staviti u žardinjeru od stare bačve za vino, čija je površina mnogo veća od vaše prosječne posude. Međutim, i dalje je važno održavati pravilan razmak između biljaka, baš kao što biste to učinili u bilo kojoj drugoj gredici. Zbijene biljke neće napredovati jer se natječu za prostor korijena, hranjive tvari, vodu, sunce i protok zraka.

 Sljedeće biljke možete uzgajati u polovici vinske bačve:

 • 1 biljka rajčice
 • 1 patuljasta voćka ili plodni grm (npr. grm borovnice)
 • 1 veliki ukrasni grm, artičoka ili biljka konoplje
 • 1 grm tikvice ili tikve
 • 1 ili 2 biljke brokule, kupusa ili cvjetače
 • 2 ili 3 biljke paprike ili patlidžana
 • 4 kelja, zelenog kelja, bok choya ili sličnih velikih lisnatih zelenih biljaka
 • 6 do 8 glavica zelene salate, sadnica jagoda, stabljika boba ili graha
 • 10-12 glavica luka, ovisno o sorti
 • do 20 lukovica češnjaka
 • desetak mrkvi, rotkvica ili repe
 • nekoliko jednogodišnjih cvjetnih ili ljekovitih biljaka, ovisno o sorti

Druge kulture koje možemo uzgajati u vinskim bačvama su ljekovite i začinske kao kurkuma, đumbir, hren i još mnogo drugih. Ne zaboravite na biljke dobre susjede. Čak i ako u vašu bačvu stane samo jedna ili dvije velike biljke, oko nje možete staviti nekoliko manjih. Na primjer, jedna biljka rajčice u sredini s nekoliko bosiljka ili nevena oko rubova.

 Kao što smo naveli na početku članka, bačve se mogu prenamijeniti u razne svrhe, stoga donosimo nekoliko zanimljivih i kreativnih ideja za ukras vašeg vrta, ali i za praktičnu svrhu.

Prethodni članakČime tretirati nakon kiša u eko proizvodnji?
Sljedeći članakMaslinarstvo zaslužuje bolji tretman u Ministarstvu poljoprivrede
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.