Ako volite uzgajati bilje i cvijeće i kreirati vlastiti cvjetni kutak ili u ovom slučaju viseći vrt, tad je ovo projekt za vas! Možete li zamisliti viseću žardinjeru od krovnih žljebova?

Oluci s krovova koji služe za prikupljanje oborinskih voda i stari žljebovi mogu se preurediti u posude za cvijeće i začinsko bilje zidne sadnice ako nisu baš zahrđali. Možete nabaviti i pvc žljebove koji se uz malo truda mogu prilagoditi kao posude u kojima će rasti raznolike biljke i izgledati uredno poredane po zidovima ili ogradama. Kao dio okomitog vrtnog plana, ovo može biti izvrstan način da se i s povrtnim i začinskim vrstama započne raniji uzgoj, nego sjetvom i sadnjom u hladnijem tlu, i tako možete iskoristiti toplije, sunčanije dijelove vaše kuće ili stana.

Potreban materijal:

  • oluk/žlijeb – pvc ili pocinčani (po željenoj dužini)
  • završna ploča/kapa za zatvaranje oluka s gumenim brtvljenjem
  • opružna čelična žica promjera 4-6 mm
  • čelično uže s dvokrakom priveznicom ili lanac
  • zatezač za žicu
  • kuka s navojem 6 x 60 mm i odgovarajuće tiple
Potreban materijal

1. Pronađite i iskoristite odgovarajuće žljebove

Čak i ako niste imali u planu zamijeniti stare oluke i žljebove s vaše kuće, netko u vašem susjedstvu možda je baš to naumio. Možete i na oglasnim pločama ili online forumima upitati ako se netko želi riješiti takvih žljebova.

Ako ne uspijete naći stare, možete investirati i kupiti pvc žlijeb, već prema željenoj dužini vaše buduće viseće cvjetne atrakcije.
Svakako računajte i na čepove na krajevima žlijeba kako bi ih zatvorili.

2. Priprema žljebova

Ako se radi o starim žljebovima, potrebno ih je očistiti od prljavštine, hrđe, stare boje koja se ljušti. U svoje nove cvjetne posude dodat ćete svježu zemlju ili supstrat, tako da je ne želite kontaminirati starom zemljom koja sadrži moguće štetne organizme, uzročnike biljnih bolesti. Visokotlačnim čistačem operite i četkom za ribanje istrljajte tvrdokornu prljavštinu i potom pustite žljeb da se temeljito osuši.

3. Odaberite prikladno mjesto za postavljanje

Ako želite objesiti svoju novu posudu s biljem na ogradu ili zid uz kuću, odaberite mjesto na kojem će biljke dobivati dovoljno sunca i koje je zaklonjeno od vjetra. Pažljivo izmjerite prostor i potom izrežite žlijeb na odgovarajuću dužinu, na tri jednaka dijela.

4. Drenaža

U žlijebu treba probušiti nekoliko manjih otvora, po dužini žljeba, kako bi suvišna voda mogla otjecati prilikom zalijevanja ili dugotrajnije i jače kiše.

5. Obojajte žljeb

Svakako je dobro dugotrajnije zaštititi svoju novu posudu za bilje, kao i osvježiti novom bojom, pa žlijeb premažite zaštitnim premazom i pokrovnom bojom, već prema želji. Iako pvc žljebovi neće zahrđati, i njima možete dati izgled metala, pa ih posprejati ili premazati bakrenom nijansom. Možete odabrati i boju koja odgovara boji vaše ograde. Nije potrebno obojati unutrašnjost u koji će doći supstrat.

6. Pričvrstite posude na odabrano mjesto

U prethodno odabranim i izmjerenim mjestima na ogradi ili zidu izbušite rupe i ubacite tiple, te nosače/kuke za posude pričvrstite vijcima. Izmjerite, odrežite i pripremite uže, lanac ili žice kao nosače za žljeb i na jednaku mjeru prema dužini/rasporedu nosača izbušite rupe u žljebovima i privucite žicu, čelično uže ili lanac, s dvokrakom priveznicom.

Montirajte žicu na nosače/kuke, te zatezačem pritegnite na željenu visinu.

Točan tip i način pričvršćivanja ovisit će o materijalu na koji pričvršćujete kuku, ovisno radi li se o drvu, cigli, metalu ili nekoj drugoj površini.

Ako niste sigurni koji materijal bi vam bio najprikladniji, jednostavno zatražite precizan savjet u željezariji.

7. Stavite supstrat

Koristite odgovarajući supstrat za vrste koje želite posaditi. Prednost je što supstrat već sadrži dio potrebnih hraniva za početni rast vašeg bilja, a istovremeno nema korova i drugih potencijalnih uzročnika koji bi usporili ili ugrozili rast vaših biljaka. Imajte na umu da će biljkama trebati i povremena prihrana tekućim gnojivima, kako bi bolje rasle i ljepše cvjetale.

8. Odaberite odgovarajuće biljke

S obzirom da je žljeb plitak, neće svakoj biljnoj vrsti odgovarati manje prostora za širenje korijenja, stoga trebate odabrati vrste koje razvijaju plići korijenov sustav poput manjih ukrasnih vrsta, začinskog bilja, jagoda, lisnatog povrća ili sukulenata. Mnoge ljetnice mogu se posaditi kao viseća cvjetna atrakcija na vašoj terasi, balkonu, ogradi ili zidu.

9. Zalijevajte i prihranjujte redovito

Posao nije gotov jednom kad objesite vaš viseći vrt. Da bi vaša cvjetna atrakcija ostala lijepa, potrebno je biljke njegovati, prihranjivati tekućim gnojivom svakih 20-ak dana, a škarama odrezati osušene cvjetove i listove, kako se ne bi pojavile bolesti. (Slika 15.) Treba pripaziti i na lisne uši i ostale štetnike i po potrebi zaštititi biljke odgovarajućim sredstvom za zaštitu. Nemojte zaboraviti na redovno zalijevanje. Zbog plićeg sloja supstrata, biljke će brže iskoristiti vodu i supstrat će brže biti suh. Ako planirate duže izbivati, a ne želite naći osušeno bilje u svojoj novoj cvjetnoj atrakciji, razmislite o nekom priručnom sustavu navodnjavanja kap po kap.

Prethodni članakLisne uši na povrću i njihovo suzbijanje
Sljedeći članakHrvatski maslinari u New Yorku opet treći na svijetu
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.