Lijepo oblikovano ukrasno stablo ili gust i kompaktan grm zanimljiv je detalj u svakom vrtu. No postoje i mnogo zanimljiviji oblici poput plošnih špalira, spiralno šišane crnogorice ili „multistem“ stabla kod kojeg se nekoliko izraženih debala spaja u jednu krošnju. Neke od ovih oblika možete uz malo strpljenja oblikovati i sami. Neke je pak jednostavnije kupiti već u željenom obliku, no i tada ih trebate znati pravilno i redovno održavati.

Ako ste gledali različita stabla u vrtnim centrima, mogli ste primijetiti da njihove cijene mogu biti pozamašne. To naravno ovisi o tome koliko je stablo staro i na koji je način uzgojeno. No svako stablo u prirodi dok je mlado izgleda više poput grma i nema jasno definiranu krošnju. Stoga uz malo strpljenja i vi možete od grmolikih i manjih sadnica dobiti lijepo razvijeno i oblikovano stablo.

Formiranje standard stabla

Ono što morate učiniti je odabrati sadnicu s izraženom središnjom granom koja će vam biti buduće deblo. Sve ostale grane koje rastu postrano odmah odrežite sve do tog glavnog debla kako biste potaknuli brži rast u visinu.

Vrstama kojima grane ne rastu skroz uspravno, nego imaju tendenciju rasta u širinu ili su povijene, najbolje osigurajte potporu. Uz nju privežite odabranu granu kako biste dobili uspravno i ravno deblo. Kada deblo dovoljno ojača neće više biti potrebe za potporom i privezivanjem.

Oblikovanje standard stabla rezidbom

Grmolike geometrijske forme

Posebne grmolike forme poput piramidalnog, stožastog, kuglastog ili kockastog oblika najlakše ćete dobiti od vrsta za živice za koje je provjereno da dobro podnose rez. Najlakše i najbrže ćete oblikovati listopadne vrste poput graba, divlje šljive, obične kurike, forzicije i svibovine. Najbolja vrsta crnogorice za oblikovanje posebnih grmolikih formi je tisa zbog visoke otpornosti na štetnike i bolesti. Izvrsno podnosi rez čak i do starog drveta te je gustog grananja.

Kod svih vrsta bitno je redovito orezivati kako biste oformili željenu formu. To znači ne samo jednom godišnje u proljeće već i redovito tijekom ljeta uklanjati snažne izbojke (vodopije) koji se često pojavljuju kod ovakvih vrsta.

Plošne forme – špalir

Plošno oblikovana stabla i grmovi tradicionalno su se koristili u malim privatnim vrtovima. Najčešće su bile korištene voćne vrste oblikovane uza zid ili ogradu vrta. Danas je ovaj način oblikovanja našao svoju primjenu ponajviše u ozelenjivanju javnih terasa kafića i restorana. Upravo su ovdje ovakvi oblici veoma praktični jer ne zauzimaju mnogo prostora koji je ograničen i želi se maksimalno iskoristiti za smještaj gostiju.

Već gotove plošne forme mogu se kupiti u vrtnim centrima i ovisno o vrsti i dimenzijama (koje se navode kao visina i širina plohe koju biljka pokriva npr. 120×200cm ili 80×140cm) mogu doseći cijene i više od 500 eura. No, ukoliko kupite mnogo jeftiniji obični grm, utoliko ga lako možete pretvoriti u plošni oblik. I to tako da mu samo grane lepezasto rasporedite uz rešetkastu konstrukciju ili postojeću ogradu.

Oblikovanje grma u plošnu formu špalira

Multistem forme

Ovo je oblik koji je izrazito atraktivan kod vrsta koje imaju nepravilne, vijugave grane, ili posebno zanimljivu koru. To su na primjer indijski jorgovan (Lagerstroemia), breza (Betula spp.), tibetanska trešnja (Prunus serrula) ili perzijska parocija (Parrotia persica). Ovakav oblik dobije se tako da se stablima dok su mlada odreže vrh kako bi se razgranala odmah od tla, a visokim grmovima se odabere 3-5 jačih grana dok  se sve ostale redovito uklanjaju pri bazi. To je moguće i s grmolikim crnogoričnim vrstama (bor i tisa) kojima se polagano odozdo uklanjaju slabije grane, dok se ne dobije kupolasti oblik krošnje na željenoj visini.

Pravilno oblikovanje multistem forme stabla

Topiari forme

Ako imate iskustva s vrtlarenjem i rezidbom crnogoričnih vrsta, možete se i sami okušati u oblikovanju topiari formi. Možda je najlakše oblikovati spiralne i forme s „oblačićima“ na granama.

U nekoliko poteza formirajte spiralni izgled

  • Za spiralne oblike najbolje je odabrati guste crnogorične vrste poput tuje, tise i lejlandskog čempresa. U rasadniku možete nabaviti navedne vrste u posudama. (potez 1)
  • Za početak lagano ih orezati da se dobije pravilniji stožasti oblik i zatim od vrha prema dnu i spiralno omotati širu vrpcu (potez 2)
  • Škarama pomalo režite grančice iznad linije vrpce dok ne dobijete vidljivi spiralni trag (potez 3)
  • Spiralni trag treba produbiti do središnjeg debla (potez 4)
  • Ostale grančice lagano režite do željenog oblika (potez 5)
  • Dekorativni oblik možete dodatno naglasiti sadnjom niskih cvatućih vrsta kod baze oblikovane biljke (potez 6)

Formirane biljke možete posaditi na atraktivni položaj, ili presaditi u dekorativnu posudu i premještati na željeno mjesto.

Ovaj postupak kod nekih primjeraka može završiti lijepim izgledom u prvoj godini. Kod nekih s manje pravilnim rasporedom grana može proći i 2-3 sezone dok ne dobijete zadovoljavajući izgled. Za oblike s „oblačićima“ ili kuglicama podjednako su dobre i listopadne i zimzelene vrste.

Prednost listopadnih vrsta poput graba, brijesta ili poljskog javora za oblikovanje ovakvih formi je što brže rastu i lakše se oporavljaju nakon problema u uzgoju ili kod krive rezidbe. Postupak oblikovanja kreće sa dobro razvijenim i pravilno razgranatim grmom kod kojeg možemo odabrati barem 5-7 vretenasto razvijenih grana. Sve ostale grane odrežemo do baze. Odabrane grane privežemo uz pojedine potporne štapove kako bi se buduće kuglice razvile na pravilnim razmacima. Vrhove tih odabranih grana odrežemo kako bi se razvile bočne grančice. Njih kasnije samo redovito prikraćujemo dok ne dobijemo gusti kuglasti grm na vrhu svake grane.

Zapuštena i održavana spiralna forma

Pogledajte još neke zanimljive i atraktivne forme ukrasnog bilja.