Svaki dan jedan bik za van! – tako svoju budućnost gleda Ivan Radenović, nositelj obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva iz Bobovca Rozganskoga, nesuđeni akademski glazbenik. Od 2010. g. bavi se uzgojem bikova, unaprijedivši očev, prije toga djedov posao.

Iskreno, oduvijek me to zanimalo. Od malena sam u tome uživao, a osnutkom OPG-a ostvario sam svoj san, pripovijeda Ivan.

Krenuo je s pedesetak bikova, sad ih je u turnusu 150. Završetkom gradnje nove farme (krajem lanjske godine) kapacitet se povećao na 240 bikova.  

Nisam od onih koji kukaju! Solidno živim i mislim da moj plan od 350 bikova u turnusu, kroz narednih pet do deset godina, nije nedostižan, govori Ivan, koji je novu farmu sagradio kreditnim i bespovratnim europskim sredstvima.

Korištenjem mjera do povećanja

Kroz Mjeru 4.1.1. (Rekonstruiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava) Ivan je ostvario povrat uloženih sredstava u iznosu od 255.213 eura, a kroz Mjeru 4.1.2. (Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskoga gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš) 98.516 eura.

Ukupno ulaganje iznosilo je oko 870.000 eura. Osim ulaganja u gradnju staje za tov bikova, uložio je i u gradnju laguna za gnojovku (ispod staje), kao i nabavu miksera za gnojnicu i cisterne za gnoj (kapaciteta 14.000 litara) te traktorske prikolice za transport poljoprivrednih proizvoda. Na novosagrađenoj farmi brine i o dobrobiti životinja pa je na 25 % podnih površina staje postavljena gumena podloga.

Novosagrađena farma

Do sada sam držao bikove na dvije lokacije, sada su pod istim krovom. Surađujem s lokalnom klaonicom, i nekoliko manjih mesnica, i dosad mi se nikada nije dogodilo da bikove ne mogu prodati, kaže Radenović kojemu je, uz povećanje kapaciteta, namjera urediti i prostor za mini preradu mesa, čime bi zatvorio proizvodni ciklus. Radenović obrađuje 140 hektara oranica (sije kukuruz, pšenicu, ječam i lucernu), a travu kosi na oko 100 hektara livada.

Ne možeš raditi ovaj posao ako ga ne voliš. Puno je odricanja, ali i puno zadovoljstva! – govori Radenović.