Ljetni ukiseljeni krastavci recept je za brzo kiseljenje krastavaca koji se koriste kroz nekoliko dana od pripreme. Dakle, to je recept za krastavce koji će se brzo pojesti, a ne recept za zimnicu.

Pripremite svježe nabrane krastavce, najbolje srednje veličine, operite i posložite ih u staklenku. Ovisno o veličini, krastavace zarežite na dva ili četiri dijela, ali naravno da se na jednom kraju krastavaci još ,,drže”.

U loncu prokuhajte 1 litru vode s oko 1 dcl bijelog alkoholnog octa i jednom ravnom žlicom soli te nekoliko zrna bibera i nekoliko cvjetova kopra (količina je za veću staklenku, a proporcionalno možete ili povećati ili smanjiti količine).

Kad ta otopina zavrije, prelijte krastavce u staklenki, s time da ulijevajte vruću tekućinu po sredini krastavaca, a ne sa strane po staklenki, tako da staklenka ne pukne.

Cvijet kopra stavite na vrh na krastavace. Zatvorite i spremite na policu u kuhinji ili slično. Dok se krastavci ohlade, aromatični su i hrskavi te kroz nekoliko sati spremni za upotrebu. Trajnost ovakvih krastavca je tjedan dana, naravno u hladnjaku.

kiseljenje krastavaca

Pročitajte još:

UMAK OD RAJČICE

AJVAR – RECEPT ZA DOMAĆI I UKUSNI

ZIMNICA – KAKO JU JEDNOSTAVNO PRIPREMITI?

Prethodni članakUmak od rajčice – bakin recept
Sljedeći članakAjvar – recept za
domaći i ukusni ajvar
Silvija Kolar-Fodor, univ. bac. oec.
Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.