Slikanje točkanjem poznat je stil koji koriste australski aboridžinski umjetnici, za pričanje priča i oživljavanje kulture. Ovom umjetničkom metodom stvaramo uzorke i oblike koristeći točkice raznih veličina i boja. Tehnika omogućuje izradu jedinstvenih dizajna, a oslikavanje kamenja je savršen način da isprobate ovu metodu i stvorite šarmantne ukrase za vrt ili dom.

Kukci su zanimljiv motiv za oslikavanje kamenja jer dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama. Za inspiraciju, razmislite o leptirima, bubamarama, pčelama. Možete kreirati šarene točkice, pruge ili druge uzorke koji oponašaju prirodne uzorke ovih insekata. Također, možete koristiti sjajne boje kako biste dodali zanimljivost i živopisnost svojim kamenim kukcima.

U našem primjeru radit ćemo bubamaru.

Akrilni lak i kist

MATERIJAL I PRIBOR:

  • Kamenje
  • Akrilne boje
  • Akrilni lak
  • Alat za točkanje
  • Kist
  • Obična olovka
Odabir kamena

1. Odabir kamena

Za početak pronađite glatke, ravne kamenčiće različitih veličina. Što su veći i ravniji, to ćete imati više prostora za oslikavanje. Kamenčiće dobro operite kako bi se boja ravnomjerno rasporedila po površini.

Temeljni premaz

2. Temeljni premaz

Kistom stavite dva do tri sloja akrilne boje kako bi bila intenzivna. Preporučujem da podloga bude crna ili tamno smeđa kako bi šarene točkice došle što više do izražaja.

Priprema slika i boje

3. Priprema skice i boje

Na kamenu napravite skicu pomoću obične olovke. Označite gdje će biti oči, kako će izgledati krila ili koji već detalj smatrate da je važan za kukca kojeg želite napraviti. Akrilne boje su odličan izbor za oslikavanje kamenja jer se brzo suše i otporne su na vremenske uvjete. Boja treba biti kremaste gustoće. Ako je boja rijetka od nje ne možete napraviti točkicu, a ako je pregusta malo ju razrijedite vodom da dobijete kremastu strukturu. Kad imamo kremastu gustoću boje, možemo krenuti na izradu detalja.

4. Oslikavanje detalja 

Ako nemate profesionalni alat za točkanje, možete koristi tupe predmete raznih debljina. Mi ćemo u ovom slučaju koristiti vrh i gumicu obične olovke za dvije debljine točkica.  

  • Prvo ćemo oslikati krajeve krila i lica.  

Vrh olovke umočite u bijelu boju i prenesite ju na kamen. Lagano dotaknete kamen tek toliko da boja sklizne s olovke. Za svaku točkicu potrebno je uzeti novu boju.

  • Idemo napraviti oči.

Trebamo veče točke pa ćemo za alat koristiti gumicu.  Gumicu umočite u boju i prenesite točku na mjesto gdje će biti oko. Za drugo oko trebate ponovo umočiti gumicu u boju kako bi točke bile iste veličine. Nakon što se bijela točka osuši, stavit ćemo preko nje crnu točku. Za to ćemo koristiti manji alat, u ovom slučaju vrh olovke.

  • Idemo sada oslikati krila.

Prvo ćemo staviti veče točke crvene boje, a zatim između njih stavite male točkice. Za kontrast možete koristi dvije nijanse crvene boje, pa manje točkice neka budu tamnije.

5. Završni premaz

Nakon što se boja osuši svoje kreacije premažite slojem akrilnog laka. Sada imate prekrasni dodatak vašem vrtu, balkonu ili terasi. Uživajte u procesu stvaranja i neka vaša mašta slobodno leti!

Završni premaz

Tekst i slike: Irena Antolak